Friday, December 16, 2011

time change, people change... but you can still recognize them.

Last wednesday, when I was at a hardware store, one mid-age man came in. About my age, I guessed. He brought with him a pressure pump hose complete with a gun, walked straigth to the counter. I was standing at the other side of that same counter. Then, I looked at him so anxiously, for I might know him sometime ago, somewhere. Yes, he was my classmate back in 1984. It was 27 years back.

I moved closer to him and asked. 'I think, I know you. You are Simon.?'
He didn't even replied, and walked passed me.

Since, I am so confident that the guy was someone I knew. I approached him, again, and said. 'Yes, I know you, you have a twin brother.'
Only then, he looked at me, and said. 'Yes, I have a twin brother. But, I am Peter, and my brother is Andrew.'

Thereafter, we had our conversation. Reminiscing.

*****
Sometime : You might recognized a person, even after a quarter of a century passed by. You are lucky, if you could still remembered them by their name, as well.

*****

Dua puluh satu tahun dulu... aku masih ingat...

Mat Jai, dan Kucai... ini idea mereka berdua. Sewa van, ajak aku join sekali. Dari Kulim, ke Perlis, dan bersama empat yang lain.

dan kami jugak singgah2... situsini...

aku masih ingat, masa tuh... aku bawa knapsack kaler purple, berjenama Sherpa (yang aku beli di Komtar, sebab jenama tuh sehampir ngan nama aku. Yang sebenarnya, Sherpa adalah satu puak di selatan Nepal...).

dan, aku masih ingat... itu jam, aku ada satu tebiat. Ke mana saja aku pergi, sentiasa ada sebatang berus gigi terselit di poket belakang seluar jeans Levi's.

dan... salah satu tempat yang kami singgahi ialah di satu masjid kecil di daerah Taiping.

itu... dua pulu satu tahun dulu, kawan...

.
* cerita seterusnya ada dalam Travelog... Destinasi : Ibukota... di Berjaya Times Square.

.
Yang akan terbit, sabtu nih...


.
salam



.

8 comments:

Aku said...

berempat? Kalau ada Mat Jai dan Kucai, orang ketiga mesti aku...

aku pun ada sekali masa naik van tu kalau tak silap ku la...

jangan ko pampang muka aku dah la..

nanti ada yang angau lak.. keh keh keh

sepa said...

Dino,

itu jam, kita rock. bawak kamera tak rock, brader.!

hehehe...

oya, berempat... maksud aku ada tak silap aku 6 orang semuanya (termasuk Mat Jai, Kucai, aku, ko, Lengai, dan Padil.)

tasekM said...

berus gigi?
aku tak jumpa lagi org bawak berus gigi kat poket seluar...



.

sepa said...

mem,

berus gigi jeh, ubat gigi gua tak bawak k. :),

dan... itu dulu...

*tapi, kan... trip tuh, kita terpaksa bermalam, dan masing2 membebel sbb mulut terasa kelat... kecuali aku. :p

Aku said...

Yup.. aku ada 4 keping gambar... masa jalan2 kat batu feringgi. Bukan kamera aku, entah kamera siapa... kat sana jumpa geng Ucop.

4 keping gambar tu skrg tinggal 3 keping. Sekeping lagi aku dah hantar kat Greece. Pen Pal aku... yang dulu kita tenet samp[ai subuh kat makmal komputer tu...



Kalau ko ada masa tu, kita org singgah kat satu masjid tengah-tengah malam di bandar Penang.

Kucai basuh2 muka dgn tangan. Ada satu brader tegur Kucai, jom lah sembahyang sekali...

Kucai kata," takpelah bang. pakaian kotor. musafir sejak semalam"

Ko tau apa brader rock tu kata? Aku ingat lagi sampai sekarang...

kata brader tu, "yang sembahyang bukannya pakaian. Hati yang suci lebih penting"

aku gelakkan saja...

sepa said...

2 malam on the road. plan asal day-trip...

yg aku ingat, mmg ada sggh d Penang... rumah Padil kat Jalan Bombay.

aku jugak ingat, aku selalu tertinggal kat belakang sbb korang jln laju...

sepa said...

Dino, psl tenet tuh... ko ngan MatChut la yg jaguh. MatChut ada penpal Sweden.

itu jam, mao tenet leceh brader... kena msk dos. tak mcm skrg ada ie, mozilla dsbnya...

oya, MatChut layan sampai 48jam tak tdo. sekali dia balik, tdo bilik aku, 1hari dia tdo... dan aku jugakla yg kena tdo atas lantai... hahaha...

Aku said...

nasib baik masa tu tak ada Malaysia Book of Records. kalau tak, matChut pasti dapat sijil.... keh keh keh