Friday, December 30, 2011

Snipping Tool... untuk gunting2 yg diskrin.

Aku tak le berapa cerdik bab2 IT, nih... !!! :)

Ada satu benda menarik yang aku jumpa, yang cukup handy...

Snipping Tool.


Achtung : Harus diingat, Snipping Tool, bukanlah tool yang digunakan untuk kerja2 pertukangan, perkebunan, atau jugak kraftangan...  walaupun bunyinya macam handy-tool DIY...




Snipping tool nih kita boleh guna untuk memotong apa2 yang terpapar di skrin komputer... kita boleh potong dalam dua cara :
  1. Cara berhemah-sopansantun - iaitu secara potongan berbentuk segiempat. Potongannya lurus kemas.
  2. Cara sukahati-nak-buat - iaitu secara potongan mengikut gerak anak-panah tikus, atau kita boleh kata - free-hand.

Pas tuh, kita pilih copy, pas tuh paste kat blog.

(Nota : Untuk paste imej yang dah di-SnippingTool, tak perlu nak tekan butang ikon foto, hanya perlu paste-kan jeh.)

Apa bezanya dengan Print Screen.?!
Print Screen tak boleh buh masuk terus ke dalam blog. Imej harus dipindah ke bentuk boleh-baca foto, dan tekan ikon foto, barula boleh termuat dalam blog.



.
salam. see ya.

4 comments:

tasekM said...

sepa,
kerusi ko tu aku panggil kaler krim.



saja komen kt sini.

:p



.

Aku said...

Kat mana lak ada snippng tools tu?
tak nampak pun ikon tu..

sepa said...

mem,

diorg saje je buh nama cheese kat can kot.! nak bg catchy. :)


.
Dino,

ko d/load la, brader. :)

Water Lily said...

Nanti nak try la hehe..