Sunday, January 29, 2012

the Dining Table... The Metallurgist.

Projek ke-4 aku, take-off sehari sebelum CNY...


ini dia...


...eh.!!! bukan yg hitam tuh... tapi tiang yang kat belakang...

yang hitam tuh adalah the Coffee Table... the Predator.!!!
perlu dilapisi varnish se-5lapis.
.
.
.
.
.
.
.
.
yg sepatutnya rupa ini...


.
.
oya... tentang the Dining Table...the Metallurgist.
 .
yang...
.
berkonsepkan : kontemporari ber-elemen metal...
.
.
.yang cam nih... (*tengok la kaki depan, belah kanan... ada aluminium lining...)

.
anda mungkin bertanya... di mana kerusinya...?!
.
.
kerusi.?!
memang ada.
tapi...
masih dalam konseptual...


.
salam.

.

Saturday, January 28, 2012

Ombak Rindu... dan kaitannya dengan Kecubung...!!!

Oprah pernah berkata :

Sekiranya anda menonton muvi untuk kali yang :

Pertama - Anda ingin tahu jalan cerita.
Kedua - Anda ingin mengisi dialog atau scene yang terlepas.
Ketiga - Anda cuba memahami cerita.

dan... aku pulak kata : 

Sekiranya anda menonton muvi untuk kali yang lebih dari ketiga... anda sebenarnya telah sasau...!!!


***********

Kecubung adalah sebuah satira, hasil karya seorang blogger bernama pena Aku, yang aku panggil dengan nama Dino.

***********

Ombak Rindu pula adalah muvi yang ada Aaron Aziz...
.
Sebelum itu, kita mukaddimah sikit. Dalam muvi ini ada diselitkan beberapa pepatah atau peribahasa yang menjentik hati penulis... (menyebabkan penulis terpaksa mengisi masuk dalam sinopsis ini... walaupun sepatutnya tidaklah perlu...!!!)

yang berikut :

1. Enggang lalu ranting patah...!

video

2. Bagai mengejar Murano yang pergi...!

video

3. Kelapa nan sebatang...!

video


***********
.
OK...

.
Apa kaitannya satira karya Aku dengan muvi lakonan Aaron Aziz...?!

yang pertama :

si penulis itu sendiri... cool...!!! seperti jugak Aaron Aziz...

gambar ini... satu aspek cool yang ditunjukkan...

si penulis jugak adalah sorang yang manja... dan suka diurut kakinya...!!!

video


yang kedua :

hero, Hasri, dalam Kecubung (atau anti-hero, kata penulisnya...)... mirip dengan karektor Mail...

yang...

1. Hensem-maco... dan...

video

2. ...Romantik... juga...


video

3. ...Pemalu...

video


yang ketiga :

watak perempuan, Tasz dan Tij, dalam Kecubung... mungkin begini... kot!!!


video


.

salam...

.



Friday, January 27, 2012

aku rasa... Miniature Effect boleh apply untuk orientasi gambar yg lain...

ini antara foto-foto dalam arkib aku, yang aku cuba Miniature Effect, menggunakan foto editing dalam talian di TiltShiftMaker.


Foto 1 : Foto dari jarak jauh.
...sebuah kilang kelapa sawit dalam pembinaan.

Foto 2 : Foto dari jarak sederhana jauh

...sebuah lori memuat-turun buah kelapa sawit.

Foto 3 : Foto dari jarak yang tak jauh.

...Husna. Semasa di SK SLDB No.1, tahun 2009.

.


salam

.

Thursday, January 26, 2012

aku cuba2... Miniature Effect...guna TiltShiftMaker...!!!


gambar asal... ini.













dah diedit... ini.













.
aku rasa pemandangan nih tak sesuai di Maniature Effect.
nampak macam tak menjadi...

.
mungkin... yang ini nampak lebih betul...!!!














.
salam


.

Sunday, January 22, 2012

the Sarawak Oil Palm Plantation factory entrepreneur...!!!

.
nih...?! apa...???!!!... sapa yang tulis.?!
.
.
.
.
.
ada ka patut...?!!!
.
.
.
.
.
.
memang la korang pernah menemuramah aku suatu masa dahulu...
.
.
.
.
.
tapi...
.
.
.
.
.
aku hanyalah seorang yang...
.
.
.
.
.
hensem-maco...
.
.
.
.
.
itu jeh, pun...!!!
.
.
.
.
.
salam
.
.

Saturday, January 21, 2012

itu WaterLily... Kiambang belum jumpa.

1. Aku baru teringat.
2. Ada satu assignment yang aku kena buat, dan kena poskan di blog.
3. Assignment aku ialah, ambik gambar kiambang...
.
.
.
.
.
4. Aku juga teringat, ada satu anak-sungai-buatan, di pinggir coastal highway yang ada flora hidup di permukaannya.
5. Jadi, petang tadi, dalam perjalanan balik, aku suruh drebar stop di bahu jalan sebab aku nak ambik gambar flora yang ada di anak-sungai-buatan.
6. Bersama2 dengan sorang bodyguard, aku menghala ke tebing anak-sungai-buatan, melihat flora spesis apakah yang hidup di situ...
7. Nah.!. Ini dia... WaterLily rupanya...


.
8. Disebabkan aku ambik gambar menggunakan kamera-digital yang tak dak zoom, agak sukar untuk ambik gambar WaterLily yang sejarak itu. Dapat la yang ini...


.
...dan jugak yang ini...


.
9. Disebabkan aku nak ambik gambar dengan lebih dekat lagi, maka, aku ajak la bodyguard menghulu anak-sungai-buatan (menghulu setakat 30m je pun...!), mencari WaterLily yang lebih hampir dengan tebing.
10. Malangnya, Waterlily tak da yang merapat ke tebing. Tapi, yang lebih hampir, ada...
11. Ambik position... nak snap gambar... tengok dulu di skrin...
12. Ahhh... masih nampak kecil dan jauh... maka...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
13. Si bodyguard disuruh untuk menarik WaterLily merapat ke tebing... dengan penuh bijaksana, si bodyguard pun...
14. Merentap...!!! ...dan... putus la tangkai WaterLily di pangkal...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
15. Hmmmm... errrrr... sandarkan betul2 ditebing, diampu oleh pepohon rumput mati... dan...
16. Aku pun... ambik la gambar WaterLily... dekat... lebih dekat... dari tepi, dari atas, kiri juga kanan...
17. Semahu aku... dan ini la hasilnya... 
.





.
.
.
.
.
18. Yang ini pula... adalah yang diedit, lebih dari yang lain...


.
... gambar ini juga terdapat di sini : noSugar and noSpice



.
salam



.

Friday, January 20, 2012

Selamat Tahun Baru Cina... kepada orang melayu.!!!

1. Tadi, aku tengok kat simpang ke pekan Batu Niah, yang ada beberapa woksyop dan kedai hardware milik tokeh berbangsa cina, dah mula masuk mood menyambut tahun baru calendar cina.
2. Aku agak, tahun nih, orang2 yang menyambut tahun baru calendar cina, akan bercuti panjang sebab tahun yang disambut berzodiak Naga / Dragon.
3. Sesuai dengan nama zodiaknya, yang panjang-besar-berapi dan mencengkam, maka cuti yang diambilpun harus bersifat demikian.
4. Selamat bercuti kepada yang bercuti kerana hendak menyambut tahun baru calendar cina.
.
ini la rupa Naga / Dragon... ganas.!!! tapi, manja kot.?!



.
5. Sedikit sebanyak yang aku paham tentang tahun calendar cina : calendar untuk tahun calendar cina berasaskan lunar. Iaitu peredaran bulan yang mengelilingi bumi dalam satu kitaran yang lengkap, yang biasanya melengkapi 12 bulan untuk satu tahun. Bulan dalam calendar Hijrah, yang diguna-amal oleh muslim adalah juga sama (*iaitu berasaskan lunar).
6. Cuma, bezanya : calendar untuk tahun calendar cina, ada tahun lompat (*leap year katanya). Bermakna, setiap 4 tahun akan ada satu tahun yang bertahun 13 bulan. Maka, tahun calendar cina akan kekal berkira-bilang dengan tahun yang berasaskan solar (*juga digelar Gregorian / Masehi). Oya, tahun ini adalah leap year - macam mana nak tahu.? : tengok kalendar, bulan Februari ada 29 hari.
7. Dalam calendar Hijrah, tiada tahun lompat. Bulan tetap dikira 12.
.
.
.
8. Maka, dalam tahun Hijrah, kita akan bertemu-semula dengan tarikh dan masa yang sama, jika dibandingkan dengan tahun Gregorian adalah pada 23 tahun calendar solar.
9. Contohnya : Hari ini, Jumaat 26Safar1433H adalah juga Jumaat 20Januari2012, akan sama pada 23 tahun akan datang dalam calendar Gregorian. 23 tahun akan datang, 26Safar akan berhari yang sama dengan 20Januari pada hari Jumaat.
.
.
.
ok. kepada kengkawan yang aku kenal dalam blog, naga2 nih untuk anda2 semua.

.
kepada Dino : Naga yang berkelana tatkala senja.
.
 .
 kepada tasekM : Naga yang santai di tepi sungai / tasik sambil merenung rimba, bukit dan gunung.
.
 .

kepada kak WaterLily : Naga yang sedang bersimpuh-sopan, merenung kehidupan sambil mencari ilham untuk berkarya dengan pengisian yang berjiwa.
.
.
kepada saudara Kembara Insan : Naga yang sungguh bersemangat, nampak resourceful dan knowledgable.
.
.



salam...


.

Tuesday, January 17, 2012

kerana Kecubung, aku mintak kebenaran untuk...

ini kisah projek aku yang tak sudah2... maksud aku, tak jumpa jalan siap...!

ok. aku stori balik...

kisah projek "the Coffee Table... the Predator."

*****
memula frame. ini dia... (dah tunjuk aritu...)...




.
.
pas tuh...



.
bagi xtra support tuk frame... ini dia... (jugak dah tunjuk aritu...)...


.
pas tuh...




.
buat support untuk lantainya... 


.
dan buat jugak frame untuk chest / drawer... ini dia...


.
tapi...




.
ah.! tapi...




.
Kecubung dah sampai...


.
dan...


.
aku perlukan sedikit frame masa untuk habis-baca Kecubung...!!!


.
maka...


.
maka aku...


.
mintak kebenaran untuk tangguhkan dulu menyiapkan chest / drawer pada "the Coffee Table... the Predator"...


.
supaya boleh disiapkan dulu seadanya.
sebelum tahun baru cina...!!!


.
walaupun aku bukanlah merayakannya...


.
dan aku akan pasang kemudian...


.
dan semalam... ini la rupanya...


.
dan... esok2...
aku akan cat, agar boleh-guna sebelum tahun baru cina (walaupun aku bukanlah merayakannya...)...


.






.
salam...

Thursday, January 12, 2012

Datuk Hassan Sui...

mereka dari RTM.

mereka baru balik dari rumah Datuk Hassan Sui,

eh. kamera tak brape nampak.! makwe, boleh undur sket...

ok.

nampakpun kameranya... :)

.
.
Datuk Hassan Sui, ialah sorang jutawan dari kaum Penan.

.
dan...

.
dak RTM, baru balik dari banglonya yang terletak di tebing Sungai Suai.

.

Saturday, January 7, 2012

Sunday, January 1, 2012