Tuesday, October 30, 2012

5 Ways to Help Save The Environment...

.
*****

Nota :

Memandangkan entri sebelum ini "Kesihatan asas kesejahteraan hidup... cara-cara menjaga kesihatan diri." mendapat sambutan atau lawatan yang menggalakkan - yang menjadi entri rank#2 dalam entri yang paling kerap dilawati di blog tHeLONGwaLk, maka aku dalam nada merendah diri, aku mintak kebenaran daripada dak Hanna (yang sekarang di Tahun5), untuk publishkan write-up terbaru dia, berjudul "5 Ways to Help Save The Environment".
Write-up ini, adalah text yang diolahnya sendiri, yang digunakannya untuk contest Public Speaking yang dianjurkan oleh sekolahnya hari ini, yang dengannya telah menobatkannya menjuarai contest itu, dan selanjutnya dia terpilih untuk mewakili sekolah...

Aku cakap kat Hanna, tujuan pak ko publish, agar mungkin ada audien di luar sana yang berminat untuk membaca, dan mungkin juga bulih dijadikan sebagai semacam bacaan untuk dirujukbanding oleh mereka yang sebaya dengannya.

*****
.

A very good morning to the honourable judges, the ever supportive teachers and my fellow friends. My topic today is ‘5 Ways to Help Save The Environment’.

We can all make a difference when it comes to saving the environment. Its the small thing we do that makes a big impact. Here are some simple changes that we can do in our everyday life to ensure that our planet recovers from the wounds that we inflicted on it.

Step 1, Walk sometimes. You don’t have to take your car everywhere you go. If your workplace or school is in walking distance, or you can ride a bicycle to get there, then do it. Not only are you helping to save the planet, but at the same time you’re exercising and helping yourself to stay healthy and fit. Most big cities that have the worst traffic jams also have bicycle paths and walking trails. You’d be suprised how much more convenient they were for you.

Step 2, Pick it up! People litter, that’s just the way it is. You’ll see plastic bottles, cigarette packs all lying on the ground. It won’t hurt or inconvenience you at all to pick it up as you walk by. If you see a plastic bag blowing by you, grab it and put it in the nearest trash bin. Most places have recycling bins set up all over the place. Sure, its not your fault that some people just don’t care. But you do!  Show it by caring for Mother Earth.

Step 3, Use less energy at home. Whether you work from home or you just like to lounge around watching television, there are all sorts of ways you can conserve energy at home and do your part to save the environment. If you’re using the computer, you don’t need to switch the light on because the computer provides enough light. And if it doesn’t, open the shades and let the light in. But don’t forget! Switch off the computer after you’re done using it.

Step 4, Use less paper. Do you know how many trees are cut down a year just to make paper? Thats right. 3 to 6 billion trees per year. So, use both sides of each paper you use. You can also use pencil instead of a pen. That way if you make mistakes, you will be able to erase it. This is especially useful when doing math problems and while you’re drawing and this way we can absolutely conserve the usage of paper.

Last but not least, is Step 5. Recycle! If you have some old newspapers or plastic bottles that you don’t need anymore don’t throw them away! You can always bring them to the recycling center to be recycled into new materials. But not all things can be recycled. Things which contains chemicals like lightbulbs and batteries are not recyclable but intead they are dangerous and hazardous. Recycling items containing toxic chemicals is not doing the environment a favour. Its even more polluting.

Saving the invironment is not a hard thing to do, so why not start now? With that I end my speech, thank you.








.


salam.

.

Sunday, October 28, 2012

acara lari 100meter, sebuah piala dan Alyah.

.
*****
Karya ini adalah satu percubaan untuk menghasilkan sebuah cerpen, yang aku tujukan kepada saudara Dino, yang sering bertanyakan kepada aku, bilalah lagi akan ada cerpen dari hasil tangan dan buah fikiran aku.! Maka, lahirlah sebuah cerpen ini, yang berkisar dalam kehidupan anakmuda, dalam perebutan untuk rasa ditakhta dalam medan kuasa mereka, dan pergolakan hati dan perasaan, juga jiwa. Penulis cuba juga menyelitkan humornya...
....Untukmu, Dino.
*****
.
"Acara 100meter akan berlangsung sebaik sahaja tamat acara lari berpagar 110meter." Gema suara parau serak-serak basah MC, dari corong pembesar suara, yang tergantung di bucu kiri dan bucu kanan pentas mengejutkan Faisal dari lamunan.
.
Faisal mula merasa debar dan kehangatan acara 100meter yang akan disertainya. Degup jantungnya juga bertambah pantasnya, sambil matanya memerhatikan peserta-peserta untuk acara lari berpagar 110meter bersedia di garisan mula, dan berlari terlonjat-lonjat, ada jugak satu dua peserta merempuh halangan itu. Faisal menarik nafas panjang, mengurut-urut dada pelan-pelan, menenangkan diri. Dia telah bersedia, 3bulan dia berlatih di bawah coach Azlan. Dia telah meletakkan azam, untuk menjadi juara. Dua tahun dia terlepas kejuaraan, dan hanya mampu tersenyum hambar di tempat kedua. Dua kali jugak dia tewas di tangan Rahim. Tewas dek kepantasan hayunan kaki Rahim, walaupun Rahim itu sebenarnya 10sentimeter lebih rendah daripadanya, ligat kakinya. Musuh tradisinya Rahim mesti ditewaskan. Dia nekad. 
.
'Ke garisan'... Faisal melangkah penuh semangat ke garisan mula. "Apabila pengadil kata bersedia, ko kira dalam kepala dalam kiraan tiga dan terus terjah, lompat, buat jump start. Tidak perlu ko tunggu bunyi tembakan pistol itu. Kiraan itu jarang salah. Jump start.! Ingat, setiap fraction saat count.! Ingat tu. Jangan sesekali ko terkurang speed.  Berlari dan terus ko berlari, dalam satu nafas." Terngiang-ngiang pesanan coach Azlan.
"Bersedia"... Faisal menarik nafas dalam-dalam... "Pannggggg...!!!" Faisal menerjah ke hadapan, meluru, dan berlari sekuat hati, dengan mata yang terpejam kerana tidak sanggup dia membandingkan kepantasan dirinya dengan Rahim di sebelahnya. Sekali-sekala dia terbayangkan wajah Alyah, sedang bersorak untuknya. (Alyah.! gadis idaman yang menjadi pujaannya walaupun dia tidak pernah bertegur sapa dengan Alyah itu, hanya Faisal sahaja saja-saja menjadi secret admire Alyah.!). Sekali sekala juga muncul wajah Rahim yang sedang mengejek dalam senyum bibir tersenget, seolah sedang menyelak kelopak matanya. Kacau. Bercelaru. Fikirannya terganggu. "Kuatkan semangat. Tetapkan niat. Rahim mesti dikalahkan. Berlari. Berlarilah aku sepantas kilat." Faisal memotivasikan diri.
Faisal tidak menghiraukan penonton, tidak pula dia mahu melihat mereka, hanya sekadar mendengar sorakan, kerana matanya tetap ditutup rapat-rapat. Semakin jauh dia berlari, semakin kuat pula sorakkan yang didengarnya. Sekuat hati, sepenuh tenaga dia berlari, dalam satu nafas, tanpa ada rasa terkurang sedikitpun hayunan kakinya. Sorakkan dari penonton semakin lama semakin kuat pula bunyinya, dan seperti sedang menjerit, dalam jeritan yang membingitkan, dan semakin kuat sorakan itu, semakin pula tungganglanggang bunyinya, dan sangat riuh pula.
.
.
"Prinnggggg...!!!" Faisal terhenti oleh pagar sekolah. Dia membuka mata, dan melihat Azlan sedang berlari ke arahnya, tidak tentu arah dia dan terkangkang-kangkang pula langkahnya.
"Macamana coach.?! Saya nombor berapa.?!" Faisal bertanya kepada Azlan dalam nada tersekat-sekat, dan kemerah-merahan mukanya, sedikit malu.!
"Ko menang, Sal. Ko tempat pertama.! Rahim akhirnya tewas jugak. Eh.! Kenapa ko tak berhenti selepas garisan tamat.?! Berdarah hidung ko itu, nampak macam dahi ko bengkak. Cepat salin pakaian, lepas ambik piala kita ke KFC." Azlan menepuk bahu kanan Faisal. "Oya, Rania pun join sekali...aku tunggu ko di kereta.!" Sambung Azlan, lalu melangkah pergi, menuju ke kereta. Rania sudahpun ada di dalam kereta. "Alyah...?! Alyah ko tak ajak sekali...?!!!" Faisal bebisik di dalam hati...

.


salam.

,


Friday, October 26, 2012

uang dan kebahagiaan... dan bergembiralah...!!!

.
*****
Achtung...!!!

entri nih sangat kontroversial, dan bisa mengetuk pintu emosi anda... anda digalakkan untuk membaca dalam minda yang terbuka sepenuhnya, jangan sekali-kali dalam keadaan separuh jaga... kerana perbincangan yang dibawa oleh penulis akan merangkumi tiga generasi pembangunan manusia... dan merupakan sebuah perbincangan yang mungkin juga dalam fiksi historik yang ada retorik sedang menyelimuti masyarakat dalam generasi mereka...!!! 

selamat membaca...!!!
*****
...

.
ramai yang berkata, uang tidak membawa kebahagiaan, atau uang tidak menjamin kebahagiaan, atau jugak uang tidak bisa membahagiakan...!!!
.

...

pendek kata :
uang dan kebahagiaan adalah "bagai aur dengan tebing", "bagai isi dengan kuku"... bukan "bagai melukut di tepi gantang", dan sangat bukan "bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing"...

dalam masyarakat yang dihuni oleh tiga generasi berbeza :
1. generasi Baby Boomer - yang dikatakan lahir dari tahun 1946 hingga tahun 1964,
2. generasi X - yang dikatakan lahir dari tahun 1965 hingga tahun 1980, dan...
3. generasi Y - yang dianggapkan lahir dari tahun 1981 hingga tahun 2004...!!!

tentulah, 
pandangan tentang uang dan kebahagiaan berada dalam julat dan ruang penafsiran yang berbeza...!!!

sedangkan,
industri berkembang dalam beberapa peringkat : bermula dengan 'baby food', ke automotif, ke property, dan seterusnya ke teknologi elektronik...! 
dalam kehidupan seharian kita, sekiranya kita di Gen X, orang tua kita adalah Baby Boomer. mungkin.! dalam perbincagan, mereka akan bertanya, "satu jeh anak ko, tak tambah lagi ke.?!" kita pulak jawab, "tak mampu eh. mana nak beli rumah, beli kereta, bayar bil sana bil sini...", dan bila kita melihat pada anak-anak kita (yang Gen Y) yang dah mula membesar, kita mungkin heran... kenapala depa nih dok main game jeh, asyik layan internet, dan berFacebook segala... !!! realitinya, memang dah begitu...!!!

.
.
.
...dan sekiranya, 
dalam perjalanan di sepanjang jalan, dari satu pekan ke satu pekan, atau dari satu bandar ke satu bandar,
dan ketika itu kita melewati banyak kampung-kampung, dan lebih banyak pula rumah-rumahnya, dan di setiap rumah ada satu tangki air yang ada logo 1. mereka mendapat tangki air itu secara percuma, maka, mereka yang menerimanya - dia gembira...!
.
atau, mungkin kita terserempak dengan ramai orang sedang bersuka-ria, dalam satu suasana penuh pesta, ada penyanyi tempatan juga penyanyi nasional sedang bernyanyi menghiburkan segala manusia yang hadir (yang bertujuan menarik khalayak untuk datang), terdapat juga cabutan bertuah (yang bertujuan menarik perhatian khalayak yang ingin merasa dirinya bertuah agar jangan cepat pulang), dan dikemuncakkan dengan pecah tanah, atau potong reben oleh orang yang diberi gelar berhormat... maka, mereka yang ramai-ramai itu bertenga semula - mereka gembira...!!
.
.
atau, jalanraya yang sedang kita lalui itu tadi, yang sebelumnya sedikit beralun, ada sedikit lubang di sana di sini sebesar ibu jari, ditar selapis lagi (tanda pilihanraya menghampiri...), kita memandu di atas jalanraya yang tidak sedikitpun gegarkan kereta, yang juga tidak kocakkan kepala, dan tidak pula hentakkan dada... dan kita berlapang dada, sambil satu mata mengintai langit satu mata lagi di jalanraya, sedang di kepala, kita mengira butir-butir ketika dan tenaga yang saban hari kita tinggalkan dalam rasa dan masa yang tidak terjangka  - bergembiralah...!!!
.
.
.

...dan apabila sampai di rumah, selepas pulang dari berkerja... Hasif pun berkata : janggut papa macam 'weapon', bulih dia guna untuk 'attack' kita seperti 'porcupine'...!!!


.
guilt is a construct of a ruling class to suppresses the masses...




.


salam

.

Tuesday, October 23, 2012

kalaulah rama-rama itu tahu...!!!

.
Kalaulah rama-rama itu tahu...!
...dari mana datang indahnya itu...?!
...dari beluncas jadilah rama-rama...!!!
.
imej dari gugel...

.
kalaulah beluncas itu tahu...!
...betapa indahnya si rama-rama...?!
...sayangnya beluncas itu, tidak mampu melihatnya...!!
...kerana ia masuk dan bergulung di dalam kepompong...!!!

.
dan...
.

kalaulah rama-rama itu tahu...!
...telurnya, yang ditinggalkan di atas daun, menjadi apa...?!
...telur itu, menjadi beluncas (yang jelek, berbisa, dan ganas)...!!
...yang melahap segala daun...!!!

kalaulah beluncas itu tahu...!
...daun apakah yang dilahapnya itu...?!
...adalah daun dari pokok kesayangan sang pekebun...!!!

.
dan juga...
.

kalaulah sang pekebun itu tahu...!
...kepompong yang kosong itu...?!
...adalah sehelai sutera...!!!
.
.
.
lalu dipintal, dianyam dan disulam untuk dipakai si jelita....!!!




.
*****

Kadang-kadang... yang indah itu, tidak semestinya datang dari yang indah...!
Ada masanya... yang jelek, berbisa dan ganas itu, adalah anugerah yang tidak kita terjangka...!!
Sedangkan... kerugian yang kita berhiba, adalah pelaburan di hari muka...!!!


*****
.





salam.

.

Sunday, October 21, 2012

the art of growing up... and the growth in the new millenium.

.
*****
dalam masyarakat yang masa depannya terletak pada pergantungan ke atas anakmuda, adalah sangat sukar untuk menjiwai keadaan kedewasaan di dalam masyarakat... dan jugak, menyukarkan khalayak untuk melihat kedamaian di masa hadapan...!!!
*****
We cannot just throw the seeds in the wild, and come back some other day to harvest...!!!
.
...young brinjal tree...


.
...To have a good harvest, we must nurture them...!
.
These are what we shall do :
Firstly, we plough the soil, and make flower beds.
...then, we plant the seeds, with the right soil quality...
...please also make sure, during their tender days, they must not be exposed to so much sunlight.
Give them, the right amount of water, and feed them with sufficient nutrient... not to forget, the exposure to sunlight... with all those, they will grow, naturally, healthily, and with a promise of propagation and growth...
Apparently, they bear flowers, get pollinated, and produce.
...still, still, still they are exposed to the pests and diseases, as well as malnutrition. ...and the scarcity. Therefore, we are there, with them... to watch them growing, and making the harvest, perhaps.!
.
.
.
.
.

.


salam.

.
.

Friday, October 19, 2012

jurutera dan wanita... dan seorang pemuda bersama gitarnya.

.
*****
Achtung...!!!

Entri ini mengandungi perbincangan yang sangat berat, mungkin ada yang bisa tersinggung, tapi jangan sampai menyigung.!
Sekiranya pembaca tidak mampu mengawal emosi...!! sila skip skrin ini, kerana jika berlaku kacaubilau di jiwa pembaca, penulis mohon jangan disabitkan sama...!!!

*****
.
Bila kita bercerita tentang lelaki dan perempuan, tentang mereka dan pekerjaan mereka...!!!

Fitrah ada berkata : Lelaki, suka dilayan, perempuan pula suka melayan... maka, sekiranya lelaki bercerita, dan ada humornya, perempuan akan ambil perhatian dan ketawa berdekah-dekah. Jika lelaki meminta secangkir kopi, maka perempuan akan hidangkan kopi yang terbaik... umumnya begitu... secara umumnya, kawan.!

Fitrah juga berkata : Lelaki ada 9akal, perempuan ada 1. Perempuan pula ada 9nafsu, lelaki cuma 1. ...dan soalannya... Apakah itu akal.? Apakah itu nafsu.? Ada yang akan kata, akal itu tentang pintar, nafsu pula tentang sex. Tidak.! Tidak.!! Tidak.!!!... kawan.! ...bukan begitu... Tidak semudahnya untuk kita kata lelaki sentiasa pintar, dan perempuan sangat berahi. Mari kita bayangkan sebuah rumah yang ada anaktangga.! Dua rumah, yang sama tingginya... satu rumah ada 9 anaktangga untuk sampai ke pintu, satu rumah lagi ada 1 anaktangga juga untuk sampai ke pintu. Sekiranya kita kaitkan anaktangga sebagai akal, juga sebagai nafsu... jika akal; ...untuk lelaki, mereka ada 9 anaktangga untuk sampai ke pintu, perempuan pulak 1. maksudnya : perempuan cepat untuk membuat keputusan. akal adalah tentang diterima (...dalam nutshell.). Jika nafsu pula; ...untuk perempuan, mereka pula yang ada 9 anak tangga, lelaki 1. maksudnya : lelaki cepat untuk berselera. nafsu pula adalah tentang menerima (...dalam nutshell.).

...dan terhasillah perbezaan kemampuan memori antara lelaki dan perempuan... memori lelaki sering terlepas pada detail kerana mereka merakamkan kejadian berjarak, perempuan pula memorinya detail, kerana mereka merakamkan setiap langkahlangkah kejadian... tak heranlah jika si lelaki terlupa tarikh birthday girlfriendnya.!

...nah.! justeru itu : lelaki akan berkerja, yang hasil kerjanya dilihat jauh di masa akan datang. perempuan pula, yang hasil kerjanya dilihat ada, dan sentiasa ada, tidak putusputus adanya... maka itu, lelaki umumnya berkerja sebagai jurutera, sebagai konsultant, sebagai penceramah atau kontraktor. perempuan pula umumnya sebagai accountant, financial controller, sebagai cikgu atau retailer. itu hanya umumnya sahaja.! kawan...

...ada pengecualian... kerana ada : lelaki yang cuba menghayati apa di hati perempuan, begitu jugalah dengan perempuan... maka, perempuan pun ada yang menjadi jurutera...!!!

.
...perempuan ini ialah seorang jurutera. ada Ir di depan namanya, dia juga adalah panel penemuduga untuk keperluan Jurutera Professional. Ir Suhaini Ahmad namanya.

...gambar yang dirakam di tahun sembilan belas sembilan puluh enam.

.
...lelaki ini (pemuda bersama gitarnya), memetik gitar, supaya bisa dia terhibur oleh senyuman perempuan itu... lelaki ini pula namanya - aku ingatingatlupa namanya, sebab kaburkabur rupanya, diharap ada pembaca yang bisa mengenalinya dan memberikan aku namanya...!!! ada sesiapa yang tahu.?!



.


salam.

.

Thursday, October 18, 2012

kembara bersama Awisul, Kelab Kembara... dan pendakian Bukit Mertajam...!!!

.
Trivia :
1) Awisul, sekarang digelar Prof Dr. Awisul, adalah insan yang sering dalam nukilan Dino, ada di sini : Hujan Malam.
2) Kelab Kembara, bukanla sebuah fan club untuk grup band "Kembara" dak M. Nasir, S. Shahlan, dan A. Ali... Kelab Kembara adalah sebuah kelab, yang seakan2 kelab pencinta alam, cuma kelab nih tak kutip sampah, tak tanam pokok, dan jauh sekali berpiket. Kelab ini, hanya memperuntukkan satu hari di hujung minggu, untuk jalanjalan dalam hutan, dan jika ada peluang, mendaki bukit. (bukit sahaja, bukan gunung...!). Bukit yang didakipun, bukit yang ada jalan tar...
.
*****

Kepada dak Dino. Inila gambar aku bersama Awisul. Ko carikla sendiri, yang mana Awisul. Aku, akupun ada di situ.! Yang hensem itula aku.! Yang maco itula jugak aku.! Maka itu aku digelar, Yang Hensem-Maco. (...YHM.!)... menjadi pujaaaaan.!

Ketika itu kami bersiap, berjalan kaki, untuk mendaki. Kami mendaki Bukit Mertajam... berjalan di atas jalan tar. ...di puncak bukit itu ada telecommunication tower. Aku berjalan pantas, menjadi antara orang pertama, di awalnya, apabila separuh jalan, dan udara jadi nipis, aku menjadi perlahan, dan menjadi antara orang yang last sampai. MatChut pun, sebab dia dipaksa olehku untuk berjalan samasama dengan aku...!

Kan aku dah kata... Awisul itu satu dorm dgn aku...!!!
.
Awisul, berposisi ruku', berbaju biru, ada belang di kolar, ada putih di dada... MatChut, yang berposing mengiring kiri, berbaju putih dia, afro rambutnya...!!!


.
*****


.


salam.

.

Wednesday, October 17, 2012

cadangan pindaan kepada Akta Perhubungan Perusahaan 1967.

.
17oct2012, hari rabu. Azlan masuk kerja seperti harihari sebelumnya. Suasana di pejabat jugak seperti harihari sebelumnya (cuma ada sorang staf opis yang tak masuk kerja, sakit mungkin.!). Seperti harihari rabu sebelumnya, Azlan akan panggil sorang dua mintak update dan briefing sedikit sebanyak.

'Bos tak ke seminar.?!' tegur AM.
'Seminar.?! ...oh.! oya...!!! ada bengkel dengan dak Jabatan Perhubungan Perusahaan, tentang cadangan pindaan tu eh.!. di Dynasty Hotel, kan.?! pukul 8.30pagi hingga pukul 5.00petang tu... ah lupa pulak aku.!. apa2 ko nak cakap, cakap cepat2, aku nak bertolak dah nih, biar lambat, asalkan datang, kan.!' tergamam Azlan sambil melihat jam di henpon yang berangka 9.30am.

Azlan sampai di seminar itu, jam12.20tengahari. Mendaftar, diberikan naskahnaskah berkaitan, dan ditunjukkan tempat duduk. Azlan sempat membelekbelek leaflet cadangan yang disyorkan sehingga ke mukasurat9, apabila pengerusi majlis mengumumkan majlis berakhir jam12.30tengahari. 

'Ahhh...! Perjalanan 2jamsetengah semata-mata untuk hadir sepuluh minit.! Ishhhh...! kenapala mereka cut-short. Tapi, tak hal, sebab depa bagi free lunch.!' bisik hatinya.



.


salam.




Tuesday, October 16, 2012

they say, in one's life, one's must have a success story...!!!

.
*****

...and I may say :
...and the success story is for us to keep moving on, for us to face the challenges ahead... no matter what the obstacles are or the barricades we may face, the success story will guide us... so that, things stay for better. 

...sometimes, when we are too onto small things, may end up to big things fall apart...!!!

*****
.
cheh.! sekalisekala nak jugak merapu, yer.! hahaha...

ini kisah sebatang pen, yang aku dok simpan sampai sekarang, yang tersimpan di dalam peti, diusung ke sana ke sini, yang aku temui kembali, tak berapa hari...!!!
.
ada bintik2 air di badan pen... pen-itu aku baru cuci...!!!

.
.
....

Azlan membelekbelek sebatang pen yang masih lagi di dalam bekasnya, yang ditemuinya tersimpan di dalam kotak yang telah lama tidak dibuka. Diambilnya pen itu, matabolanya ditenyehnya di atas sekeping kertas, masih berdakwat... Azlan cuba mengingati, saat dia memperolehi sebatang pen itu...

...

Azlan balik lewat hari itu kerana kelas elektif 'Teater Moden' dijadikan dua kelas, bagi menggantikan satu kelas yang terbatal minggu sebelumnya. Azlan sampai di Desa Gemilang hampir maghrib, dan di pintu masuk ketika hendak menaiki tangga ke bilik asramanya yang di tingkat satu, dia terserempak dengan Imran, rakan sebilik. Imran meletakkan jari telunjuk tangan kanan melintang di bibir, tanda senyap. 

"Kenapa.?!" soal Azlan.
"Pak ko datang. Sedang tunggu ko di bilik, dan mungkin sedang tidur di katil ko.! Ko masuk nanti, jangan bising, jangan jeritjerit lagu metal, terkejut dia nanti.!" pesan Imran. 

Imran rakan sebilik Azlan, dari MRSM KB, berkacamata, dan tebal kacamatanya. Mereka kata Imran seorang yang genius, yang suka mengantuk, dan sangat gemar tidur panjang, warak orangnya, dan bercitacita untuk menjadi seorang doktor. Peperiksaan SPM1989, dua tahun lepas, dia pelajar cemerlang, yang berkeputusan 9A. Seorang lagi rakan sebilik ialah Hasan, budak Taiping, hensem orangnya ala-ala mamak, yang sentiasa bercerita tentang uang, tentang menjana uang, tentang bisness, tentang perhubunganperkerjaan.

"Assalamu'alaikum, pak. Lama dah tunggu.!" Azlan menyapa paknya yang sedang berbaring di atas katilnya, yang menoleh ke arahnya ketika dia membuka pintu, dia masuk.
"Wa'alaikumSalam. Sampai jam3 tadi. Kawan ko, Imran tu kata, ko ada kelas, dia pelawa pak masuk, dan  dia sarankan pak tunggu ko di bilik nih.!" balas paknya.
"Eh, ko dipanggil ke MRSM Beseri, esok ko mesti ada di sana. Oya, pak ada bawak suratnya, nak bagi kat ko. Surat nih sampai dua hari lepas, kalau pak pos ke sini, mungkin lambat sampainya. Jadi, pak fly ke sini, bawak surat nih." terang paknya.

Azlan mencapai surat itu dari tangan paknya. Selepas usai membaca isi kandungan surat itu, Azlan memasukkan semula surat itu ke dalam sampul. Azlan termenung sejenak.

"Kita bertolak malam nih.! Kita ambik bas yang bertolak malam nih, dari Butterworth, untung-untung, kita dapat bas yang boleh sampai di Kangar pagi esok, dan kita naik teksi ke Beseri." cadang Azlan.

Dalam perjalanan, Azlan tidak banyak bercakap. Dari keluar dari bilik di Desa Gemilang, sehinggalah ke pintu pagar USM di Sungai Dua, sehinggalah di Tanjung, dan menaiki feri ke seberang, dan menaiki bas di Butterworth, Azlan hanya terdiam, paknya sahaja yang ligat bercerita. Bercerita tentang orang-orang di kampung, yang dia setiausaha JKKK, tentang mak, tentang abang, kakak, tentang adik-adik jugak. Tak ketinggalan cerita tentang Persatuan Nelayan, yang dipengerusi olehnya. Dalam baspun Azlan berdiam.

Mereka sampai di MRSM Beseri jam9.30pagi. Tigapuluh minit lebih awal dari acara yang bermula jam10.00pagi. Paknya duduk di kerusi-untuk-tetamu. Azlan pula, duduk di kerusi depan paling hujung sebelah kanan dewan, dewan dipenuhi pakmak dan pelajar-pelajar dan segala yang patut hadir. MC membuka bicara, acara pun dirasmikan dan berlangsung dari satu acara ke satu acara... dan hingga la ke saat : ...dari Bumi Kenyalang, bla bla bla... Azlan, dalam gementar menaiki pentas, berbaur rasa gembira, bersalaman dengan pengetua, diciumnya tangan pengetua itu, sambil menerima sehelai sijil ucapan tahniah, sebuah sampul ada duaratus ringgit, dan satu kotak yang berisi ballpen jenama Parker...

.
itu cerita dulu... lama dulu. di tahun sembilan belas sembilan puluh satu dan kenangan SPM1989. Kenang Azlan... Azlan masih lagi membelek-belek pen-itu. Ada namanya diukir di badan pen-itu, dan ada diukir juga - SPM TERBAIK 1989.


.




salam.


.

Sunday, October 14, 2012

apalah itu singa...!!!

.
seganas-ganas singa,
aku duduk di atas kepalanya,
kupijak-pijak jua,
kerana aku tau ia tak bernyawa...!
.
duduk di atas kepala singa tuuuuu.....!


.
pijak kepala singa tuuuuu.....!


.
aaahhhhhhh...!!!

apalah itu singa,
duduknya di kota,
mulutnya ternganga,
taringnya tiada...!
.


salam
.

Seorang Tokeh, Cendawan dan Tongkat Ali... dan Perubatan Tradisional.

.

Jalan yang berbatu-batu, dan ada lopak-lopak. Ada lopak di tepi-sini. Ada juga lopak di tengah-tengah, dan  lopak di tepi-sana. Ada ketika, di atas jalan ada burung terkukur hinggap, biawak, ular sawa, juga katak sedang santai dan tikus-tikus berlari melintas jalan.

Kereta Hilux yang dipandu oleh Azlan hanya mampu bergerak dalam kelajuan 40 kilometer sejam di atas jalan-itu. Ada ketika kereta itu terloncat-loncat tatkala terlanggar bonggol kecil, dan terlanggar pulak lopak. Sangat kurang kereta lalu di jalan-itu, hanya dua "pick-up" yang berselisih dengannya tadi, dan tiga buah lori-sepuluh-tayar bermuatan buah kelapa sawit.

Menghampiri simpang jalan ke kebun sawit milik tokeh kayu balak B, di sisi kiri jalan, ada sebuah kereta Frontier kaler merah sedang parkir. Ada seorang pemuda di samping kereta-itu, dan ada seorang lelaki-yang-lebih-tua sedang terbongkok-bongkok sedang mengutip kulat sawit, di tangan kirinya ada satu karung plastik yang separuh berisi. Pemuda-itu, yang mungkin drebar, berkacamata hitam, berbaju-T biru mengangkat tangan kanan, melambai-lambai, memohon-agar Azlan berhenti. 

Azlan memperlahankan kereta, dan berhenti merapati pemuda-itu, dan ketika pemuda-itu menurunkan tangannya, Azlan ternampak tatu naga di lengan kanannya-itu. Azlan berdiam diri seketika, cuba mengagak apa yang dimau oleh pemuda-itu, dan berkira-kira tentang keselamatan diri jugak, sambil tangan kiri memutarkan tombol-suara radio-yang-sedang-mendendangkan-lagu-'padang lalang', memperlahankan suara, manakala jari telunjuk tangan kanan di butang power-window, memicit-butang-menurunkan cermin-tingkap sebelah penumpang.

"Bos, untuk sampai ke Selangor Estate, bulih guna jalan ini, tak?!" sapa pemuda-itu dalam nada rendah-suara tertib bersopan, dengan jari telunjuk menunjuk ke arah jalan yang baru dilalui oleh Azlan tadi.
"Ya. Kamu jalan ikut jalan ini, ada lagi setengah jam perjalanan," balas Azlan. Rupa-rupanya pemuda-itu yang bertatu naga, berkacamata hitam, berambut panjang dan nampak ganas itu, berbudi bahasa juga yer. Fikir Azlan.

"Tokeh, apa bikin.?!" Azlan menegur lelaki-yang-lebih-tua, yang sedang tercegat melihat pemuda-itu dan Azlan.
"Cari kulat sawit owh," balasnya.

Azlan mematikan engin kereta, dan keluar sambil memicit-micit pinggang yang terasa ngilu, berjalan sedikit terhuyung-huyung, menuju ke arah tokeh-itu.

"Kamu suka makan kulat sawit ar, tokeh.?!" tanya Azlan.
"Wooo... suka.! Makan ini kulat, tidak kena cancer. Bukan kulat ini saja, semua jenis kulat. Kulat yang dijual di kedai jugak." balasnya.
Azlan menjeling ke arah pemuda-itu, yang sedang mencapai karung plastik dari tangan tokeh-itu, dan sejurus itu membongkok, dan mengutip seketul kulat.

"Tokeh ar. Makan banyak kulat, kacau adik.! Nanti adik takmau naik oo...!" sambung Azlan.
"Peduli itu adik. Adik kita bagi makan barang lain... Itu adik, kasi dia Tongkat Ali. Itu hari, saya beli akar Tongkat Ali, potong kecik-kecik, masuk dalam gelas, masuk air panas, minum. Itu adik, jadi kuat, jadi keras, naik oo. Saya tekan bawah, lepas, dia lawan naik." balas tokeh-itu sambil kedua-dua belah tangan menunjukkan aksi menekan adik ke bawah.
"Berapa kali boleh tembak, tokeh.?! tanya Azlan.
"Haiya... satu kali tembak. Masih naik oo. Bini saya marah, tidak suruh saya minum itu air Tongkat Ali lagi. Itu adik takmau turun... mau pakai seluarpun susah, itu adik naik, apa macam mau letak oo..." jawab tokeh-itu.

"hahahaha"... Azlan tergelak kecil, menggeleng-geleng kepala mengenangkan gelagat tokeh-itu, mengangkat tangan, dan menuju ke kereta.



.


salam.


.

Wednesday, October 10, 2012

it's eggplant, it's brinjal... or perhaps just flower-beds.

.
now, let's see this...


.
and this, as well...


.

what we did, may have changed us... or, we changed them, and sometimes they who changed the surrounding for us...!!!


.

salam

.

kak... for the entrepreneurs.!

.
bahasa jiwa bangsa. itu depa2 kata. benar...! dan sangat benar...!

.
cara kita fikir, banyak dipengaruhi oleh bahasa yang kita guna dalam percakapan... agak keliru bunyinya, kan.?!. itupun, benar jugak...!


.
ini sebuah sketsa...

*****

Juranpang sedang makan mi goreng di Restoran Sri Selangau, ada secangkir kopi 'o'. Sorang-sorang dia ketika itu. Chap sampai ketika Juranpang sudah usai makan. 

"Diak-nyam keman.?!" sapa Chap. (sedap makan)
"Awok, meh berandau. Baruk kak.!" jawab Juranpang. (Iya, marila berborak. Baru sudah.)
"Kak.!" balas Chap. (Tak mau)

Juranpang mempersilakan Chap duduk, dan lantas mengangkat tangan melambai di arah makcik-yang-empunya restoren, menunjuk ke arah meja dan menunjuk ke arah Chap pula.
Terkebil-kebil Chap apabila satu hidangan, sepinggang mi goreng dan secangkir kopi 'o', diletakkan di atas meja di depannya. Pun begitu, dimakannya jugak. 
Azlan sampai ketika Chap sedang menikmati mi goreng (sedap mi goreng itu), dalam gaya berjalan seorang koboi, menyapa mereka berdua.

"Amboi, sedap eh korang makan.!"
"Awok, meh berandau. Nuan kak.?! sahut Juranpang.
"Eh.! bukanke ko sepatutnya panggil aku, tuan, sebab akukan bos ko.?!"... dan Azlan beredar...

*****
Biodata
Juranpang berbangsa Iban, Chap berbangsa Melanau, dan Azlan pula berbangsa Melayu.

Konflik
Berlaku salah faham dikeranakan oleh sepatah perkataan, KAK.
Dalam bahasa iban kak bermaksud sudah.
Dalam bahasa Melanau kak bermaksud tak mau.
Dalam bahasa Melayu pula kak adalah panggilan untuk seorang perempuan senior.


.


salam.


.

Tuesday, October 9, 2012

bagai cendawan yang tumbuh, selepas hujan.

.
biarla kisah hidup cendawan dikisahkan oleh dak bilogist.!


.
ini rupa cendawan, kawan. (ada banyak jenis lagila, tapi.)

imej dari gugel


.
aku cuma nak kata :

 'selembik-lembik cendawan, tumbuh ia tegak menawan...!!!'


.
oya, sekarang kan musim huujaaaaann...



.


salam.

.

Saturday, October 6, 2012

Pokok kelapa sawit dan CPO... dan sebuah lukisan.

.
ada masanya... aku melukis.
aku melukis, sebab aku tak pandai mengail...
.
dan ada masanya... lukisan aku nampak menarik.
dan ada masanya pula... lukisan aku entah hapa-hapa.
.
ini pokok kelapa sawit... aku yang lukis.


(nota kaki : sepatutnya, pelepah2 pokok kelapa sawit panjang2, tapi disebabkan kertas tak berapa nak lebar, pelukis terpaksala menyesuaikan.)

.
ini pulak CPO - crude palm oil... atau disebut jugak sebagai MSM - minyak sawit mentah.
...tapi, yang nih gambar betul, dari kumira henpon.
aku tak lukis, sebab senang sangat. hahaha...!!!
.

.


salam

.

Wednesday, October 3, 2012

planning, scheduling... and project management.

.
First, it was copying...
   eventually, selective copying.

Apparently, creativity...
   with innnovation.
.
.
.
Perpetual mutation, it becomes scrap.
.
.
.
Nevertheless, the cycle repeated...!!!
.
.
.
.
.
Sometimes the things we can't change...
   end up changing us...!!!

.


salam.

.

Tuesday, October 2, 2012

Gaji di sektor kerajaan dan di sektor swasta... dan tandas awam.

.
berikut ialah dialog di antara Faisal dan Azlan.

*****
intro :

Faisal : rambutnya di kepalanya dah mula beruban, warna putih dan hitam rambutnya berselangseli, seolah berbelang putihhitam kepalanya, janggutnya yang sejemput pun sama. Dua helai bulu hidungnya yang terjojol pun satu putih dan satu hitam. itu 'fashion statement' tentang umurnya. Rambutnya disisir belah-tepi.
16 tahun. dah 16 tahun dia kerja di sektor kerajaan. 

Azlan : Seorang yang hensem-maco, itu pasti. Dahinya mula nampak memanjang, kerana rambut mula meninggalkannya, di tengahtengah kepala pula rambut dah jarangjarang. itu 'fashion statement' tentang umurnya. Rambutnya disisir ke belakang.
16 tahun. dah 16 tahun, tak pernah kerja di sektor kerajaan (dia di sektor swasta).

*****
.
Azlan : "Ko masih kerja di bangunan tinggi tuh, Sal."
Faisal : "Masih. Mana lagi aku nak pergi, Lan.?!"

Azlan : "Dapat bonus la, ko.!"
Faisal : "Ha ah... Ada kerajaan umumkan dalam bajet2013 yang lepas. Tapi... letih eh kerja kerajaan.!"
Azlan : "Kenapa.?!"
Faisal : "Kerja kerajaan, tak lekang dengan hutang.!"
Azlan : "Eh... iyer.!"
Faisal : "Ha ah... Kerja kerajaan, depa bayaq gaji 7 hari sebelum bulan cukup.! Tiaptiap bulan kitaorang hutang 7 hari.!"

Azlan : "Ooo oo o..."
Faisal : "Lain pulak dengan korang, yang kerja di sektor swasta, depa bayaq lepas kira hasil sebulan.!"
Azlan : "Ha ah... yer.! Selalunya, depa bayaq 10 haribulan, pernah jugak 11, 12 atau 13. Ada ketika limabelas. Depa pulak yang hutang.! Lain padang, lain belalang.!"
Faisal : "Apa maksud, ko.?!"

Azlan : "Camnih... kalau ko kencing di tandas awam, ko bayaq kat orang. Tapi... kalau ko kencing kat tanah rizab kerajaan, ko bayaq kat lalang.!"

.
Azlan meninggalkan Faisal yang masih terpinga-pinga, tertanya-tanya maksud dari kata-kata Azlan tadi...



.


salam.

.