Wednesday, December 21, 2011

the Bench...

ini projek pertama aku... the Bench



yang diperlukan :

1. 1 keping papan berukuran 2"x8"x45" (untuk bench 3seater).
2. 1 batang kayu 5"x5"x50" (untuk kaki. dipotong 4. 2 15" dan 2 10")
3. Wood filler.
4. Wood glue.
5. Wood varnish.

sekian.


salam.

9 comments:

Aku said...

weh... aku tengok bench tu tak stabil la..

boleh tertimpa kaki tu.. cer kira balik dia punya center of graviti, is it lower than (1/3)h tak?

Aku said...

tapak dia tu pun tak lebar sangat kut...

cer kira torsional momen kat hujung salah satu kaki tu... aku rasa kalau ko sengetkan dalam 20degree dah jatuh...

sepa said...

dino,

kalau tgk kasar, cg lbh kurang (2/5)h kot, atau kurang sikit dr (1/2)h.
tp kan, benda nih jenis tak guna utk terbang n tak belayar di air. tak dak hal kot.!

dino lg,

kalau sengetkan ke depan, mgkn jatuh dlm 20deg. tp kot sisi, mgkn tak.
tp kan, benda nih guna tuk domestik, dan yg dok guna adalah yg bersopan santun tak goyang2, lgpun tak dak external faktor spt angin lintang, rasanya, ok la kot...

*eh Dino, bebudak suka kat benda nih. elok jeh siap, diaorg duduk2 n slide. ko bayangkan, aku sand-paper sampai ke grade600 dan aku varnish sampai 3lapisan... wood grain nampak jelas brader.

:)

tasekM said...

cer ko ukir sikit sepa.



saja mendera!

:p


.

sepa said...

mem,

ok. ko nak yg ada girih-tile.?!
tp, aku nak siapkan projek no.2 dulu...

:)

Kembara Insan... said...

i like.

Hasri, ko pun berminat bertukang ka? kalu macam tu, bertambah lagi ciri-ciri persamaan ko dgn aku.
Minat bertukang, bloging, membaca ..cuma aku tak lah hensem - macho macam ko.

Apa pun, cantik hasil kerja ko. Cuma aku penggunaa kayu utk tiang tu terlalu mewah, tak melambangkan teknologi hijau.

Kalau ada budak kecil, mungkin kena consider safety factor, sebab budak-2 bukan setakat air melintang, tsunami pun depa boleh create.

sepa said...

zul,

hobi bertukang nih, lebih leceh dari berfotografi. last aku bertukang sblm the Bench ialah "Tree House" tuk bebudak main pondok2...

*sbnrnya, kayu2 yg aku guna tuh, adalah yg diorg campak2. maklumla duduk kat 'logging camp', kayu2 diorg hambur2 jeh. :)

cimOt said...

cam ape ye bench ni??
emmmm..ok laaaa

sepa said...

cimOt,

thanx.