Friday, March 30, 2012

Mari belajar main chess... dan Husna.

.
Husna... ialah anak sulung aku, kawan.! Nama penuhnya ialah Husna binti Hasri. Tahun ini dia di tingkatan satu, berumur tiga belas tahun pada dua puluh dua haribulan lapan depan.
.
Husna sangat suka dan mahir-cekap bermain chess, kawan.! Macam bapaknya... Bezanya, Husna terpilih berdasarkan merit, mewakili sekolah, sedangkan bapaknya tidak pernah...
.
Biarla aku cerita sikit tentang pengalaman bapak Husna, dan chess...
Oya, sebelum itu, ini la chess, kawan. (kepada sesiapa yg tak tahu apa itu chess...)
.
.
Sebelum tuh, mari kita mengenal chess, kawan.!
Maksud aku, permainan chess...

*
Chess ialah sejenis board-game, bermaksud, permainan yang dimainkan di atas papan je. Tak perlu ruangan yang besar, cukup sekadar di atas meja, kekadang di riba.
Papannya, ada 64petak kecil, 8 melintang, 8 membujur, yang diwarnakan berselang-seli hitam-putih. (seperti di dalam gambar di atas...)...
Permainan chess ini seperti sebuah peperangan antara dua puak yang ada raja-ratu-pembesar2-dan-bala2tentera, satu puak putih dan satu puak lagi hitam. 
Rule-nya, puak putih memulakan langkah, mengatur permainan. Sesiapa yang bermain puak putih, dia lah yang mengatur gerak, berstrategi menyerang, manakala yang hitam akan sentiasa cuba bertahan, dan cuba memahami langkah yang diaturkan oleh puak putih. 
Selalunya kemenangan di tangan puak putih, walaupun tak semestinya...
Kemenangan dikira, apabila salah satu puak berjaya men-checkmate-kan lawannya. Maksudnya, berjaya menawan dan mematikan langkah si raja lawan.  (dalam gambar nih, si raja puak putih ialah figura putih yang di atasnya terpacak objek berbentuk T...)...
Seri... diputuskan apabila, kedua2 puak gagal men-checkmate-kan si raja lawan masing2 untuk satu tempoh yang telah ditamatkan, dan dipersetujui oleh kedua2 pihak.
Seri jugak berlaku apabila si raja ter-stillmate... (maksudnya, pihak yang cuba menawan si raja lawannya tidak berjaya men-checkmate, tetapi hanya mengurung si raja lawan menyebabkan apabila giliran si raja lawannya untuk bergerak, tidak ada lagi langkah yang tinggal...)
.
ok... done.!!!
.
Kita ke cerita bapak Husna dan pengalaman chess-nya, kawan.!
Bapak Husna mengenali dan mula meminati chess ketika di darjah dua, lama dulu. Lamaaa duluuuu, kawan.! 
Ketika itu, chess diperkenalkan oleh abangnya yang baru balik dari Amerika Syarikat setelah menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda. Harun bin Hasfa namanya...
Sejak dari hari itu, minat bapak Husna dengan chess mula bercambah, dan, dua tahun kemudian, dia berjaya membeli-milik set chess untuk dirinya. Kekal bertahan selama 4 tahun, dan di tingkatan dua, dia membeli-milik set yang baru...


.
Ini resume bapak Husna, kawan.!
.
Peringkat keluarga : Juara. Aku terpaksa mengistiharkan bapak Husna sebagai juara kerana, abangadiknya kurang menggemari chess. Setiap kali dia bermain chess dengan abangadik, sentiasa ada sahaja alasan dari abangadik, untuk menamatkan permainan. Antaranya : Sakit perut nak berak. Ada juga, lapar nak makan. Kecuali seorang yang akan bermain sehingga permainan berkeputusan... Haidir namanya...
.
Peringkat sekolah: Juara. Walaupun bapak Husna tidak pernah mewakili sekolah, aku juga terpaksa mengistiharkannya sebagai juara, kerana, Haidir, adiknya yang juara peringkat sekolah, yang mewakili Miri, pernah-dan-seringkali dikalahkannya, kawan.!!! (mungkin Haidir menghormatinya, itu mungkin,kawan.!)
.
Peringkat bandar : Tiada rekod yang jelas tentang ini, kawan.! Mungkin juga juara.! Aku ceritakan, kenapa.?! Suatu ketika dahulu, ada seorang cobbler di bandar Miri yang sangat hebat bermain chess. James bin Narawi namanya...(walaupun namanya James, tapi dia muslim...) Dia ada satu set chess, yang diletakkannya dia atas meja kecil, ada dua bangku. Sambil menjahit kasut-atau-sandal, dia bermain. Lawannya datang dari berbagai bangsa dan latarbelakang. 
Ketika itu, bapak Husna ada sorang rakan-karib atau pengikut-setia yang akan-sentiasa melayannya bermain chess, namanya Dol atau Syed Abdullah, junior 10tahun. 
Dol adalah jaguh di kampungnya, kawan.! Tidak keterlaluan aku simpulkan sebagai tidak pernah kalah, hatta, Haidir pun tewas di tangannya. Cuma, ketika bermain dengan bapak Husna, Dol tidak pernah menang walau sekalipun, kerana setiap kali Dol bermain dengan bapak Husna, bapak Husna akan berpesan dan membisik di telinganya, "hormatilah orang yang lebih tua dan orang lama..."...
Suatu hari, bapak Husna mengajak Dol untuk bermain dengan cobbler itu. Mereka menaiki bas, ke bandar Miri. Apabila sampai di tempat cobbler itu, cobbler itu sedang bermain dengan seorang pak tua, dan menang. 
Bapak Husna menyuruh Dol bermain dengan cobbler itu pula, dan berpesan, "cobbler ini sangat hebat, ko kena main fast-chess, untung ko boleh seri..." dan Dol akur... kesudahannya memang seri, walaupun Dol bermain di puak hitam...
.
Peringkat nasional : Bapak Husna jugak hebat... dia pernah bermain secara tidak rasmi, dan mengalahkan seorang pemain yang berasal dari Kelantan. MatChut namanya... semasa di universiti.

.
Itulah cerita bapak Husna, kawan.!
Walaupun tidak pernah menyertai permainan chess secara rasmi, rekod kemenangannya sangat membanggakan... tak begitu.!!! kawan.!

.
Husna pula, mewakili sekolah, beberapa hari lepas. Bermain dalam empat set dan memenangi kesemuanya...!!!


.
Yah.! kawan.! Ada masanya, kita tidak berpeluang untuk mencapai sesuatu, kerana keterbatasan kita... dan atas sebab dan alasan tertentu, yang ada pada ruang dan masa ketika itu.
.
Tapi, tidak mengapa, kawan.!!!
Mungkin, suatu hari nanti, anak kita akan menyambung legasi itu...!!! 
...dan mempersembahkan kepada kita, cerita yang lebih menarik...!!!

.


salam
.

6 comments:

tasekM said...

tak aci la bisik2...



.

Aku said...

MatChut main chess ka???

Bukan ke dia asyik main Solitair je...?


Aku ada beli set chess yang dibuat daripada jubin eropah, set itu sebesar 1' x 1', berkotak baldu biru.

Dah 3 tahun tak berusik.. kakaka....


Anak aku kalau main chess dengan aku, dia selalu menang. Kerana kalau dia kalah, dia merajuk. Jadi aku terpaksa korbankan perasaan inginkan kemenangan demi anak.. huhuhu...



aku dan bini aku suka main dam ular je... ye kawan. Dam Ular...!

sepa said...

mem,

nak menang punya hal... menghalalkan cara. :)


Dino,

Anak aku selalu agak celen. Tapi aku cakap kat dia, aku dah grand master... hahaha...


.

Anonymous said...

Hi.... checked mate!

amn said...

salam hormat sepa
jujurnya aku beberapa kali intai laman ni,baca curi curi,terasa segan nak tinggal jejek,

santai ,ceria,.

sepa said...

amn,

salam kembali.
singgah2 la selalu, bang.! hehehe


.