Tuesday, March 13, 2012

Biarpun di Kenny Rogers… Hasif hanya melihat pada persamaan.


Hasif baru masuk umur 4 tahun di tahun2012. Dia lahir pada lima belas haribulan satu. Dalam usia 4 tahun, Hasif telah menampakkan keterampilan pak-nya, yang hensem-maco. Hasif jugak adalah hensem-maco, kawan.!

Hasif suka apa yang dia suka buat, juga dia akan buat apa yang dia nak buat. Semangat Hasif, kawan.!
.

.
…juga dalam usia yang sedemikian, sungguh menakjubkan, sungguh mengagumkan, dan boleh juga dibanggakan ialah, Hasif seorang anak kecil yang tajam-fikirnya, sehinggakan penafsirannya hanya dilebihkan kepada merakam, menilai, dan terus terang saya simpulkan sebagai melihat, pada persamaan...

…Ya! Ya! Ya!. Hanya persamaan, kawan.! Persamaan.! Persamaan.! Persamaan.!

Dia melihat di Kenny Roger, dan,
Dia melihat di Secret Recipe, dan juga,
Dia melihat di Giant, malah juga di hypermarket yang lain, di supermarket, di kedai runcit,  ataupun di kedai petrol kiosk…
…dia melihat pada persamaan.
…dia melihat ais-krim. Ya, ais-krim, kawan.!

Ais-krim lah persamaannya…

Sememangnya, Hasif suka makan ais-krim, kawan.!
…dan natijahnya, giginya menjadi rontok.

*****
Itulah Hasif, kawan.!.

.

Salam.

.


!!!achtung!!! : ini adalah satira politik yg ada kaitan dengan amerno melihat pada urus-tadbir manakala pikey'ar melihat pada korupsi-kolusi-kickback...

.

6 comments:

Perusahaan O.D.A.P said...

Lowongan Kerja Sampingan Gaji Pokok 2 Juta rupiah/Bulan, Kesempatan Income Hingga Puluhan Juta Rupiah. Pendaftaran Melalui http://newkerjaonline2012.blogspot.com/

Aku said...

ya ya ya...

kalau kita hanya melihat dari segi persamaan dalam semua tempat dan keadaan, kita hanya dapat ais krim yang kita suka...

lambat laun, gigi pun rontok....

satira, kawan.. satira... hahaha

tasekM said...

ko tak minat ais krim..?

:)

sepa said...

Dino,

...yayaya.

mgkn jugak perlu di kedai servis kreta ada ais-krim.

:p

.
mem,

aku pernah ais-krim.

:)

.

Kembara Insan... said...

aku timo kasih kat wife sebab disiplinkan anak gosok gigi.

dia yg control semua pasal makan minum anak.

gigi anak aku lebih cantik dari gigi aku.

sepa said...

zul,

wife aku jugak homemaker. susah sbnrnya kerja2 homemaker, kan.?

*oya zul. criter nih aku dramakan lebih tuk sesuaikan ngan tema satira-politik... yg sbnrnya gigi anak kecil bernama Hasif masih utuh tertegak. :)