Thursday, July 26, 2012

Life of Pi... the movie.

novel aku dah baca. di sini.

.

aku nak criter sikit pengalaman membaca novel nih.

memula baca interesting.
pastuh sepertiga nya tak braper nak interesting.
interesting masuk balik, jam dia terjaga bila kapal nak karam... pas nih panjang la sikit interestingnyer...
tak interesting balik bila dia asyik merengek dan berebut tempat ngan rimau, asyik ulangulang makan penyu.
.
.
dan... interesting balik, bila dia jumpa pulau yg hanya lumut...
dan terus interesting hingga di akhir criter...
.


.

.
.
maka..
.


muvi akupun nak tengok.

trailer nampak menarik, dalam cgi, dan mgkn bulih mengalahkan Avatar.!

apaapa hal... kita tunggu disember.

tengok trailer, jap.!
.




.
.




.





.




.

.

8 comments:

SM said...

apa-apa hal, aku nak tunggu pasar malam kat rumah. dvd ni mesti cepat je keluar.

tasekM said...

nampak mcm sedap je nih..



.

Nizam.Ariff said...

whoaa.... aku nak book kat cina jual DVD..

gadisBunga™ said...

bila baca cara ko bercerita, aku rasa macam nak baca buku dan tengok movie nye juga lah.

trailer nye aku malas nak tengok lagi..

sepa said...

SM,

kat sana senang dapat ker.?!

sepa said...

mem,

nampak cam sedap kan.!
aku harap diaorg jgn buat cam criter 'The Old Man and The Sea'... letih eh tengok, lebih letih nak tunggu abis.
ko bayangkan, criternya seorg tua setelah 84 hari ke laut tak dpt ikan, satu hari bernekad dan berjanji mesti pulang dengan ikan...
criternyer di laut jeh...
walaupun akhirnya dia dapat ikan, ikan yg sangat besar tapi, tak muat dalam perahu, dia heret ikan tuh tepi perahu, bila sampai di pantai, ikan sudah tinggal tulang, sebab dalam perjalanan, bermacammacam ikan lain meratah ikan tuh, terutama dak yu...
...dan di kedai kopi org bercerita tentang sebuah perahu nelayan, yg ada sebuah tulang ikan yg lebih besar dari perahu...

:)

sepa said...

Dino,

tengok bang. jangan tak tengok.

aku nak tengok camner dak Ang Lee cuba tuk menghiburkan audien dengan plot criter yg hanya berpentaskan laut luas. seorg mamat ngan sekor rimau, rimau dlm perahu, mamat atas rakit, hanyut selama 227hari...

ko bayangkan camner nak buat criter nih interesting untuk di mata.!!! kalau baca, lain la kan. kita bulih reka scene ikut kita yg baca...

.

sepa said...

GB,

novelnya best sebab Yann Martell betulbetul buat studi selepas kegagalan teruk novel pertamanya... diceritakan, untuk novel pertama, setiap hari dia singgah di kedai buku mengira brape bijik yg berjaya dijual.

novel Life of Pi, dia benarbenar merantau, melihat pemandangan dan kehidupan sebenar untuk novelnya dan hidup bersamasama dengan masyarakat yg dalam plot criter. terasa benar, dia menulis dalam penuh pengetahuan...

eh, ko baca la. unik sikit buku nih.

:)