Monday, July 30, 2012

3 langkah mudah memasang gate-lamp... dan LED.

.
bila rumah ada pagar, dak pembuat rumah aka developer akan tinggalkan kabel letrik untuk kita kemudiannya memasang gate-lamp. itu sudah pasti... dan harus.!!!

.
langkah pertama... kita beli gate-lamp siap dengan mentolnya.
langkah kedua... kita pasang gate-lamp sampai siap. maksud siap ialah kita mount-kan gate-lamp di tiang yang sepatutnya dan sambung kabel letrik yang berkenaan.
langkah ketiga... kita test. menyala bermakna betul dah tu. kalau rumah jadik black-out, ada yang tak kena.!!!

.
ACHTUNG.!!! PASTIKAN BEKALAN LETRIK DIMATIKAN SEBELUM MEMULAKAN KERJA. (bekalan letrik yang berkaitan sahaja sudah memadai dimatikan, sebab kita kena gunakan letrik jugak untuk hidupkan powertool-handdrill, dan jugak coffee maker... errr... coffee maker digunakan untuk bancuh kopi, yang sebenarnya, selepas pasang gate-lamp, kita kena take-a-break, minum kopi. dan memandangkan bulan posa, bermakna siang tak bulih la nak minumminum, jadi harusnya, memasang gate-lamp di sebelah malam... harap maklum...!!!)

.
dah siap, posing kejap depan gate-lamp...!!! say cheeseeeee....
.
cahaya kunin tuh bukan cahaya bulan. itu lampu jalan.!
(...sajer nak bagitau, khas untuk pengetahuan
pujangga cinta yang berpuisi tentang bulan ...!
dan berdeklamasi di bawah tiang lampu...!)


.

LED... ialah Light Emitting Diode. Maksudnya, cahaya dari semiconductor, diod. LED nih sangat jimat letrik, kerana setiap mentolnya, yang dijana oleh driver (maksudnya, driver nih yang menerima letrik ac dan menjanakan LED...), menggunakan hanya 1 watt sahaja, untuk yang kegunaan household. 
ok cukup setakat tuh jeh tentang LED, criter panjangpanjang terlalu teknikal la pulak nanti... 

oya, tunM ada jugak criter tentang kelebihan LED, di sini...
.

USE OF ELECTRICITY





.
salam



.

5 comments:

Nizam.Ariff said...

sistem LED mahal sikitlah...
aku masih skeptikel tentang kebaikkannya. aku takut itu hanya gembar gembur para industri semata-mata untuk memastikan kos RnD teknologi LED mendapat pulangan...

sepa said...

Dino,

kenapa nak ragu, bang.

1. lampu suluh yg bulih suluh sejauh 200m - LED.
2. tv yang high end - LED.
3. mentol rumah yg hayat sehingga 15,000 jam - LED.

.
cuma, yg kita ragu ialah, diod atau semikonduktor boleh dihasilkan dlm banyak resipi.
yg resipi murah, tahannya kejap jeh.
yang resipi mahal, tahannya lebih lama.

.
contohnya :
besi dan aloi besi. ada berbagai kelas seperti - mild steel, carbon steel, high speed steel, stainless steel dsbnya.

Kembara Insan... said...

ko masuk rumah baru lepas aku baru pindah.

Nanti pegi Miri, aku mau tinggal di rumah baru ko.

Boleh?

gadisBunga™ said...

sebenarnya kalau terpaksa, aku boleh pasang sendiri bende alah letri ni...tapi sekarang aku gunakan aje kuasa aku sebagai pompuan yang lemah. kehkeh!

sepa said...

Zul,

sila sila... bila nak turun miri, bang.?!



.

gB,

itu yang sepatutnya. :)