Sunday, September 18, 2011

7 langkah-langkah mudah servis kereta.

salam kepada pembaca semua. terutama yang berkereta. yang tak dak kereta, tak pa. boleh jugak baca, cuma sekadar untuk tahu.

*****
Langkah 1 

Mula-mula. Kenalpasti kereta mana nak diservis. Dalam kes nih, ada dua buah. Satu yg kaler kelabu, dan satu yang putih. Yang kaler kelabu...! Yang putih tuh tak perlu la nak pergi hantar servis, sebab kereta kompeni. Biar dak mekanik kompeni yang buat.
*****
*****

Langkah 2

Lepas tuh, bawak le kereta tuh keluar ke kedai servis kereta.

Jangan lupa tutup gate. Kuncikan. Saje nak ingatkan. Manala tau ada gajah ke, kuda ke, pecah masuk...!
*****



*****
Ah...! Hari nih kan hari minggu.!. Kebanyakkan kedai tutup, terutamanya kedai yang ada pekerja. Yang sendiri tokeh, sendiri kuli mungkin bukak.
Rumah atap merah tuh bukan arr... tuh rumah tokeh jugak, tapi bukan kedai servis kereta...!
*****

 *****
Kekadang kita terserempak ngan orang yang kita kenal. Nampak tak mamat yang berbaju putih sebelah kereta hitam atas garisan kuning - tuh adik pak mer. Boleh la ditegur. Kalau tak nak tegur, buat2 maco pandang ke kiri. Tapi, jangan dilanggar pulak...!
*****



*****
Langkah 3

Dah jumpa kedainya.! Terus jumpa sama cif mekanik. Bagitau; "bos, mau servis kereta."
Bagi kunci kereta kat dia.
*****
*****
Langkah 4

Pastikan kereta kita yang diservis.
*****







*****
Langkah 5

Bila mekanik bukak bonet kereta, kita buat2 tengok sama. Kalau nak tanya apa yang dia nak buat, inila jam nya. Tanya itu. Tanya ini.
*****
*****
Sekali-sekala, mencangkung la jugak depan kereta. Tengok dari depan, masa bonet tengah ternganga, maco tak kereta kita tuh...!
*****






*****
Kekadang, ada kedai kasi angkat kereta, supaya senang bukatutup lubang minyak enjin kat bawah.
*****
*****
Masa kereta tengah terangkat tinggi, ambil peluang nih untuk tengok apa ada kat bawah kereta tuh...!
Tengok jugak lantai kereta. Ketuk2 jika perlu. Saja nak pastikan lantai masih utuh kukuh.
*****




*****
Siapa pulak nih. Ooo... Mamat hensem nih, eskot.!. Jangan lupa tengok2 kan jugak. Kekadang ada cewek mengorat.
Hensem la pulak mamat nih.! Siap berkacamata itam. Hensem, hensem tu, macam pak nya kot. :)
***** 
*****
Langkah 6

Bayar bil. Biasanya tokeh dah tulis siap2. Ada ketika, baru jeh kita sampai, bil dah siap. Bayar. Boleh guna kad kredit, atau tunai. Kalau nak bayar tunai, kena la ke bank dulu. Ambik duit cukup2.
RM291.00...!???
*****


*****
Jangan bawak tunai masa nak servis kereta, agar tak melencong ke KFC, McD atau Cineplex.
Tuh...! Ada Maybank kat sebelah kanan.
Lupa nak bagitau. Untuk orang yang nak bayar tunai, kedai servis kereta haruslah ada bank berhampiran.
*****
*****
Kekadang kita terserempak ngan orang yang kita tak-kenal. Contohnya, minah2 saleh yang dua orang kat depan tuh. Kalau nak tegur, tegurlah. Gini caranya, hi mem, are you lost, may I help you. Hah...! Nampak tak...!
Jangan mengorat...!... :p
*****



*****
Dah bayar. Jangan lupa bawak balik free-gift.
Untuk servis kereta kali nih, free-gift adalah beg-galas yang boleh isi laptop.
Kekadang, diaorang bagi payung atau cap. Ada jugak yang hanya bagi - thank you, come again.
*****



*****
Langkah 7

Bawak balik kereta. Dan parkir-kan di tempat yang kita ambik tadi.
*****






*****
Dah sampai di rumah. Apa lagi...! Tengok tibi puas2...
*****








*****
Oya...! Lupa nak pesan...! Bukak kasut sebelum masuk ke dalam rumah...!
*****







.
.
.
.
Selamat Mencuba dan Selamat Maju Jaya...

:)
.




3 comments:

Aku said...

Sungguhhhh berinformasi...

terutamanya bab tanggalkan kasut diluar pintu, bukan di dalam pintu.

Gua ingat lu jenis pakai kasut dalam rumah, bukan ek?

tasekM said...

kereta hensem.
rumah hensem.
tv hensem.
kasut hensem.
eskot hensem.



.

sepa said...

dino,
hahaha... itu jam, selalula roomate membebel sbb berkasut dlm bilik... tapi wa buat deek je brader...



.

mem,
hi... hi mem. dah dinner...?


.