Thursday, August 30, 2012

Pembangunan modal insan... dari kumpulan darah.

ada sorang maharaja di Jepun, ikut kata sorang profeesor biologi genetik, menghasilkan baka rakyat, berdasarkan kumpulan darah.
.

.
katanya kumpulan darah A sifatnya "x". aku namai x, sebab aku tamao cerita kelebihannya.
katanya kumpulan darah B sifatnya "y". aku namai y, sebab aku tamao cerita kelebihannya. 

lanjut tentangnya, ada :
jugak di sini,
atau di sini.

maka dikumpulkan dari kalangan rakyat Jepun, dan dikahwinkan mereka yang dari darah A dengan yang dari darah B... menghasilkan insan yang superior, dan memenuhi kehendak pembangunan negaranya kata maharaja itu. pembangunan modal insan katanya.

1. siapakah maharaja itu.?!
2. offspring yang terhasil, apakah kumpulan darah mereka.?!

.
ini satu contoh matematik genetik ikut kumpulan darah :

pakHasif + makHasif  -> Hasif...
pakHasif darah B pos.
makHasif darah AB pos.
Hasif pula darah O pos.


.

nota kaki : 
entri nih aku tulis, sempena penemuan tidak segaja, blood group card, yang tersimpan di dalam kotak, apabila aku sedang ber-5S.

.

salam



.

14 comments:

Lady Windsor said...

Blood group aku A+... dapat tak resipi aku email tadi?

sepa said...

LW,

dah. dah dapat. thanx eh. :)

smbotak said...

Nampak gaya kaedah kejuruteraan genetik untuk hasilkan superhuman makin jadi nyata.

Nizam.Ariff said...

darah aku B, darah wife B... kalau darah anak aku tetiba jadi O, aku boleh pandang serong tak ke anak aku tu?

(oh ya, aku tak tau aku darah apa sebenarnya. Aku cuma kata B sebab masa aku test darah aku di satu kelas biologi masa Form 5 dulu aku dapati aku berdarah B+. sampai sekarnag kalau orang tanya, aku kata aku darah B. Bila doktor tanya pun aku kata aku darah B.. keh keh kek)

Lady Windsor said...

Korang pernah dengar tak darah jenis Bombay O Phenotype? Kalau tak silap aku dunia ni ada beberapa orang je dan kat Malaysia pun ada 2 org je..

Cikgu Ma said...

until now, i don;t know my blood type...huhu

salam merdeka :)

sepa said...

SM,

untuk pengetahuan, rakyat yg 'tercipta' itula yang membangunkan Jepun dan menjadi balabala tentera dalam Perang Dunia 1.

dan kaedahnya ketika itu agak generik.

sekarang, depa sudah ke tahap pengasingan DNA secara centrifugal, dan menghasilkan genetically modified. rasanya, belum sangat dieksperimenkan pada manusia, walaupun kononnya dak Jerman pernah cuba.!

sepa said...

Dino,

menurut kata Prof itu (ini criter zaman Matriks2, biologi genetik, ko tak ambik biologi kan. ko kimia-fizik, aku kimia-biologi.), orang yang dalam A adalah org yang berciri tekun, orang yang dalam B berciri pintar. ko B aku B, bermakna ko pintar akupun pintar.

ok. Orang Jepun, menggunakan kumpulan darah seolah dan sebagai zodiak. jadi keserasian adalah penting dalam zodiak. Dalam Zodiak, orang B akan serasi dengan orang B atau AB.

persoalannya, bila A + B, bermakna terpaksa korbankan keserasian, menghasilkan baka yang susut karektor.!

kita bandingkan zaman kegemilangan empayar. cthnya : empayar Umayyah tumbang sebab terlalu byk yg pintar, Abbasiyah pula sebab terlalu byk yg tekun atau gagah fizikal. jadi, dak Jepun cuba untuk simbiotikkan dua sifat nih... adakah bulih dan mungkin...???!!!

ko nak tau lanjut, bulih ke idak dan bagaimana hasil kacuk nih, ko ke blog Dr A'damo... di sini : www.livestrong.com


:)

.

sepa said...

LW,

pernah. pernah. ada satu criter tentang pesakit nih yang perlu blood donor. lama dulu. dah dapat setelah bertahuntahun mencari sebab dia tak bulih terima darah jenis lain.

:)

sepa said...

Cikgu Ma,


salam merdeka jugak. :)


*saya dapat tahu blood group sebab kompeni suruh buat full medical test suatu masa dulu. tahun2005 kot.!

Lady Windsor said...

Aku jenis A, so aku ni jenis tekun la eh?

sepa said...

ha ah. ko memang tekun, kan.?!

Lady Windsor said...

Bhahaha...aku rasa aku akan tekun bila buat kerja kraf tapi kalau kerja opis...hampeh..minta ampun aku!

sepa said...

LW,

tu la kan.! rajin le tu... :)