Tuesday, August 21, 2012

Beraya bersama apak mer.. dan GCM.

Salam Aidilfitri...

Ini aku dan yang bukan aku ialah apak mer.
.

.
Kita jalan beraya bersamasama esok kata apak mer di hari raya pertama belah petang pesannya seperti dijanjikan di hari kedua kami iaitu apak mer aku mem besar dan dak Husna Hanna Hatta dan Hasif beraya bersamasama dengan apak mer memula aku tanya nak ke mana dulu rumah pak aka tok kepada mem besar siap pasnih tanyaku ke rumah pakcik Mumin siap pasnih ke rumah pakcik Ibrahim ok jawabku maklum ler menantu jenis yesman akan sentiasa ikut perintah jeh...

(nota : susah eh baca paragraf yg tak dak tanda baca... Sajer aku tulis gitu, anda mesti mampu bezakan maner dialog aku, mana dialog apak mer...)

Di rumah pakcik Ibrahim, aku orang yang terakhir masuk. Ambik seat sebelah pakcik Ibrahim. Kata memnya, pakcik ko nih dah tak berapa nak dengar, ada sound problem.! Itu hari makcik pesan beli Glo,  dibawaknya pulang telur...

Pakcik Ibrahim suka bercerita, aku cuma duduk di sebelah mendengar dengan penuh hormat dan sopan serta bertertib. Bersamasama apak mer, mereka bercerita tentang zaman muda, jugak criter dia dengan  sorang cina kebun yang membebel sebab buah limaunya dicuri oleh bebudak nakal, padahal yang mencuri buah itu dirinya, dia mendengar je bebelan pekebun tuh dalam senyuman...

Duludulu kitaorang suka berkumpul duduk di kedai kopi, kata pakcik Ibrahim kat apak mer. Selalunya bersama dengan arwah pak ko tambahnya lagi. Kekadang dengan manager GCM... Eh.! Apa criter manager tuh sekarang? tanyanya... Semua orang diam.!!!

Aku yang sejak dari tadi dudukdiam bersopan bertertib, tersentak dengan soalan pakcik Ibrahim. Dia tidak sedar bahawa orang yang duduk di sebelahnya ialah salah sorang anak manager GCM tuh. Aku terus diam... Tak menjawab...  Tak mau bagitau... Pak dah meninggal dunia sembilan tahun yang lalu...!!! Bisikku. Tapi hanya dalam hati... Tak perlu bagitau sama pakcik Ibrahim.!

(Nota : GCM ialah singkatan Gymkhana Club Miri... Ketika pak aku manager di situ, aku selalu parking beskal di teres depan kelab dan pesan ngan sorang staf tuk tengoktengok... Dan dari situ, berjalankaki ke sekolah. Malangnya beskal itu telah hilang jugak di suatu hari...!!!)

.

salam






.

8 comments:

Nizam.Ariff said...

glam club miri....

Lady Windsor said...

Fuhh sesak nafas kome mbacanyer..Takdakstoplangsung!

sepa said...

Dino,

GCM ada cinema, ada swimming pool, ada tennis court, ada pdg hoki, pdg ragbi, padang bola, dan eatery.

keahliannya kebanyakkannya dak expatriate... masih lg ujud sampai skrg, bang.

ko ke Miri, sggh la ke situ. :)

sepa said...

LW,

ko baca pelanpelan ar... :D

ckLah @xiiinam said...

Bermanja manja dengan apak mer, dia ya!


:-)

smbotak said...

wah, sila panggung nampak. banyak collection ni!

sepa said...

kak ckLah,

apak dah tak da, manja2 ngan apak mer je la. :)

sepa said...

smbotak,

duduk je yang bergayanya, tapi dok ngadap dinding... :)