Sunday, August 5, 2012

eggplant versus ladyfinger... dan bangun pagi tengok nombor dulu...!!!

*****

Part one... eggplant versus ladyfinger.

Hasif kata dia nak tanam pokok, diapun ajak abangnya melobi si pak agar belikan seed yang specially breed yang dijual, dalam pek. Abangnya, Hatta setuju... maka mereka berduapun mengadap si pak dan menerangkan proposal mereka tentang tanam pokok. Bila dah disetujui oleh si pak, merekapun dibawak ke kedai untuk memilih sendiri pokok apa nak tanam... Hasif pilih eggplant, Hatta ladyfinger...
.
selang sebulan...
.

.
.

.
kata pak kepada Hatta... dapatkan balik capital, dalam nature berniaga, kalau susah sangat nak kira camner nak untung, guna rule of thumb... by 1.5time.
.
paknya terangkan begini : seed, satu pek harganya RM2.90... bila harvest, mesti bulih dapat hasil dan jual 1.5 x RM2.90. atau RM4.35...
.
di harvest pertama, Hatta jual kepada maknya RM2.00... dan melihat kepada pertumbuhan ladyfingernya... dia bulih harvest 3 kali...



.
eggplant si Hasif...???!!! apa crita.? eggplant dak Hasif, seed dah jadi kompos...!!!
ok. cam nih crita nya... 
bila nak grow seed, si Hatta baca instruction, setiap hari kena water 3 kali... Hatta buat, Hasif pulak main curi ayam... sudahnya hanya seed dak Hatta, ladyfinger, yang grow. Dari satu pek, hanya satu pertiga jeh yang berjaya tumbuh di flowerbed...
...Hatta sebenarnya water seed dan plant masa paknya ada di rumah, weekend saja, masamasa lain, dia cuma ingatkan maknya untuk water ladyfinger tuh... katanya kepada maknya, setiap hari kena water 3 kali dengan air yang banyak, nanti bila pak nampak ladyfinger tak grow, pak dissapointed... maknya pun membantu dalam paksa, sebab Hatta menggunakan kuasa authority...!!! 

.

*****

.
Part two... bangun pagi tengok nombor dulu.!!!

Hatta dah lama menyimpan niat...!!! niatnya, ialah agar ada karyanya dipublishkan di dalam blog paknya... disebabkan paknya agak kurang cerdas sikit untuk mengupdate blog dalam bulan puasa nih, maka, karyanya disatukan di sini la jugak...
.
ini... tentang jam... ada satu lagu. lagu lama. bermula begini... 'bangun pagi tengok nomborrrr duluuuu...'
maksudnya... bangun pagi tengok jam dulu...!!!
.
ini untuk si Hatta... tentang nombor... katanya, untuk tahunnya, dia sorang jeh yg dapat markah cam nih...
.
muka satu...
.


.
muka lima...
.


.
pengenalan : Hatta sorang yang hensem jugak, macam paknya... berumur 8tahun, dan di kelas Tahun2...

.
oya... aku suka tengok tulisan dak Hatta. macam tulisan paknya, yang jenis cakarsana-cakarsini... hahaha...!





.

salam...




.

12 comments:

SM said...

hahahaa! tulisan buruk takpe, janji markah cantik.

ckLah @xiiinam said...

MakcikLah, sampai sekarang kadang kadang salah tengok jm analog tu, Hatta!

sepa said...

SM,

tulisan aku tak pernah cantik... :(

.

sepa said...

MakcikLah,

terima kasih.

Hatta.

Nizam.Ariff said...

cer tanam anggur pulak...

sepa said...

Dino,

ko jangan.!!! Hatta tuh resourceful, nanti dia buat research, letih aku layan bila dia nak ituini, tuk nak jayakan tanam anggur... :D

Kembara Insan... said...

anak aku yg no 3 dan bongsu 1 tahun setengah dah ikut aku tanam tanam, berguling dalam baja effluent serta bagi makan kambing boer.

Pada waktu yang sama, si kakak sulung dan abg no. 2 tgk tv dan main game tab dalam rumah!!

Lady Windsor said...

Salam singgah,
Ooo bagus dak Hatta tu...aku doakan dia akan lebih success lepas ni...dia tu ada green thumb kot yer..tanam apa pun menjadik..well done hatta!

tasekM said...

malunya aku kat hatta.
aku tanam apa pun mmg mampos..




.

sepa said...

Zul,

kira bagus anak ko tolongtolong, walaupun ke lain fokusnya.!

dak Hatta, bacakan instruction, dan suruh ituini... ironinya, menjadi pulak tuh... grrrrrr...



.

sepa said...

Lady Windsor,

thanx singgah... :)


.

sepa said...

mem,


effort sebenar si Hatta tuh, hanya pada literature nya... selebihnya, maknya yg buat. hehehe


:)