Sunday, August 21, 2011

Lesen B-full untuk Big Bike

...impian keemasan aku...

>>>NAK ADA SEBIJIK BIG BIKE<<<

yang mungkin cam neyh.!



mengingatkan aku dengan jawe. lagi.!

prelude; 
> masa kat minden, 1991: pernah pinjam kapcai, turun ikut jalan belakang museum, sampai la ke komtar. tak dak lesen.
> masa kat tronoh, 1992-1995: pun banyak kali pinjam moto, termasuklah kuda-api dino yang warna putih stereng&tayar keras, sampai la ke batu gajah.
> 1996 dapat lesen.

.........................................................




1996. 
satu hari, jawe sound. sepa, sampai bila kita nak melaram ngan moto orang. dah la tak dak lesen. kita ambik lesen moto nak?
ok. aku on.

dan aku ngan jawe pergi la ke sekolah memandu di ipoh naik tzm cheTom, pun tak dak lesen.

alang2 ambik lesen moto, kita ambik lesen keta sekali la. aku syorkan.
ko nih sepa. gelojoh. bila dah ambik lesen keta, kang terlajak ke lesen lori pulak. lesen moto cukup. tegas jawe.
kalau cam tuh, kita ambik b-full.
b2 pun dah cukup. balas jawe.

sampai di sekolah memandu, ramailah orang dok praktis2 kat makeshift trek ngan honda ex5. di hujung sekolah memandu terparking la 2 bijik big-bikes. satu 550cc dan satu lagi 750cc.

ko tengok tuh jawe. kalau kita ambik b2, kita kena tunggu giliran. baik kita ambik b-full, satu ko bawak, satu aku. bezanya rm15 je pun. b2 sampai pas rm45, b-full rm90. sikit jeh beza. beriya2 nar aku pujuk jawe.
ok la. tapi bila masa kita nak boleh ada moto besar cam tuh.
kisah apa. yang penting kita ada b-full. sekurang2nya kita pernah bawak.


.

3 comments:

Aku said...

Weh.. ko tau tak...

Jawe jugalah yang bawak kapcai aku ke Bt Gajah.

Bila balik, dia suh aku tukar motor kepada yang merah-putih tu.

Aku tanya, ada kedai nak tukar ke?

Dia kata, dia dah kawtim dgn kedai motor.

Dia dah tunjukkan kapcai aku kepada tokey kedai

Dan dia dah pilihkan motor yang merah-putih tu...

cilakak...

tapi aku beli gak.... hahaha

tasekM said...

aku bulih bawak motor tp sampai sekarang tak de lesen.

haha.


.

Hasri bin Hasfa said...

dino,
ya. aku ingat. aku ingat. semua orang dok canang ko upgrade time tuh. tp legai jeh yg tak kisah - masih ngan yamaha sport...

mem,
hahaha... let it be.!