Tuesday, October 9, 2012

bagai cendawan yang tumbuh, selepas hujan.

.
biarla kisah hidup cendawan dikisahkan oleh dak bilogist.!


.
ini rupa cendawan, kawan. (ada banyak jenis lagila, tapi.)

imej dari gugel


.
aku cuma nak kata :

 'selembik-lembik cendawan, tumbuh ia tegak menawan...!!!'


.
oya, sekarang kan musim huujaaaaann...



.


salam.

.

10 comments:

gadisBunga™ said...

tegak kejap je tu. esok layu.

baik jadik sayur je!

Nizam.Ariff said...

mungkin sudah resmi cendawan...
musim hujan dan sejuk adalah musim cendawan tegak berdiri sendiri...

Lady Windsor said...

dah lama tak tengok cendawan yg tumbuh kat kayu reput tu..beli yang dalam tin je..
arwah mak dulu suka goreng cendawan dengan telur..

sepa said...

gB,

ha ah. tegak sekejap, kan.! :)


.
Dino,

... (aku tengah fikir, camner nak jawab ko.!). :D




.
LW,

cendawan kat kayu reput, depa panggil cendawan telinga kera (yg tumbuh kat batang reput pokok getah.!)

.

tasekM said...

kah kah.

ko mencarut eh sepa...?

:p





.

sepa said...

TM,

orang kata, itu cakap berlapik. tak gitu...!!!


eh. aku nak sambung.!

"...dan, di sana dan di sini, bumi pun bergegar, dalam gema dan dengung...!!!"


.

Lady Windsor said...

ya kot...arwah mak aku panggil kulat sisir, kadang2 dia masak lemak putih dengan kulat tu dan kadang2 dia goreng dengan telur dan pucuk paku...sedap nau...nanti aku buat comeback resipi tu dan tepek dalam blog...ko nengoknya mesti kecur air liur...tunggu aaa...

sepa said...

kulat tuh keras, kan.! tak silap la, masa kecik2 dulu pernah makan, org2 tua masak tumis campur sama pucuk paku.

*ha a buh resipi tuh dalam blog, bulih aku try... musim hujan nih mungkin ada depa jual kat market. dan yg berlambak saya tengok, cendawan sawit (yg tumbuh kat tandan sawit yg mereput).

Lady Windsor said...

kalau kulat yang tumbuh kat batang sawit tu boleh makan gak eh? aku nak kena balik kampung kalau nak beli kulat. Kat KL ni aku cuma pernah jumpa kat Pasar Keramat beberapa tahun lalu...la ni no more dah sebab aku beli barang kat jusco, depa tak dah jual kulat...sob!

sepa said...

bukan kat batang sawit, kak. kat tandan sawit. ada tiga jenis (yg saya tahu), bulih dimakan. satu yg kaler itam, berbatang dan ada cap. satu lagi, yang kaler putih, tak berbatang serupa kulat sisir, tetapi lebih lembut dan lebih jugak besar. yg ketiga, pun kaler putih, panjang batangnya, dan ada kepala kecik.

saya tulis n3 nih pun sebab baru jeh suruh depa petik yg kaler hitam, sebab paginya ada hujan.

:)