Tuesday, October 4, 2011

petua memilih lot rumah teres...

mula2 kita mengenal kategori2 rumah.

1. yg bersatu dan berhabit dengan alam semulajadi. 
contohnya : rumah tok-nek kita di kampung.

2. yg letak di tanahtinggi.
contohnya : rumah2 di Genting Highlands, Cameron Highlands, juga rumah si Sadik Sigaraga.

3. yg letak di tepi tebing.
contohnya : rumah2 yg di tepi laut.

4. yg bertingkat2. iaitu rumah yang bumbungnya dikongsi bersama jiran.

5. yg teres. iaitu rumah yang dindingnya dikongsi bersama jiran.

*****

ini pilihan oleh seorangyangsayatakkenal diceritakan oleh orangyangsayakenal :

"dia memilih untuk membeli rumah kategori teres. dia beli dua lot sekaligus - yang intermediate. 
bila ditanya : kenapa tak beli lot yang corner.? - luas tanahnya lebih besar, kekadang dua kali saiz yang intermediate, boleh juga nak extend depan belakang tepi. dan juga, tak perlu nak pecah dinding - untuk satukan jadi lebih luas.!
dia jawab : kalau lot corner, orang senang pecah masuk. kalau intermediate, rumah di kiri kanan boleh jadi guard house. "

*****
.

petua :

...kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai...!
.

10 comments:

tasekM said...

tak corner lot pun kalau pencuri nak masuk... dia masuk gak beb... :)

rumah aku teres je beb.
tgh2 lak tu.
dinding kiri org punya.
dinding kanan pun org punya.



.

Aku said...

aku lak... sekarang ni...

dinding kanan kiri atas bawah, lantai dan bumbung semua kongsi sama-sama.... meriah.

Badrul Hisham Abdul Kahar said...

Ada cerita d sebalik petua ke

sepa said...

mem,
iya ka... pencuri biasanya pecah masuk rumah yg diaorg kenal... kan?
best la yg tgh2, byk guard tolong jaga... :p

sepa said...

dino,
sori beb, kategori rumah ko tak dak dlm list... atau ko define differently... :)

sepa said...

badr,
memang ada cerita d sebalik... ko tgk foto tuh. rumah yg corner. aku tgh apply loan tuk beli. kebetulan tggl yg tuh je. perumahan tuh d namakan Summerville. backdrop tuh sengaja aku superimpose. mmg la dr rumah tuh nampak laut, sbb atas bukit. tp tak le sedekat tuh...
rega rumah skrg betul2 mahal. yg tuh pun dah rm468k. aku mintak diskaun, jd rm465k. pas tuh dia rekomen buat attic floor. rm15k. diskaun jd rm12k. total jd rm477. jd lebih mahal dr yg asal. 2 tgkt jd 2setengah tgkt...
:)

Aku said...

Sepa,
beli jer...
kalau tak best, jual ler balik....

tapi, kawasan tu cepat naik ke tak?

sepa said...

dino,
aku dalam proses membeli la tu. tgh mintak duit dr bank 85%, tuk bayar ngan developer... (nanti aku update progress...)
kawasan nih digelar sub-urban... bukan di prime area. jauh dr pusat bandar, jauh dr shopping kompleks, jauh dr spetal, jauh dr balai polis, jauh dari balai bomba, jauh dari jpj, kastam, trafik, jpn, immigresen, pejabat pos... bla bla bla...
tp dekat ngan pantai. lebih kurang 300m kot.
tp tuk org elusif cam aku, yg hanya berkawan ngan dua 3 org jeh, mmg sesuai...

Aku said...

Sepa, ko kena berani.. kalau tak berani, jangan beli rumah di tepi pantai...

Ko beli rumah besar2.. senang aku nak bercuti sewa bilik ko... homestay

sepa said...

untuk homestay... kena order canopy mgkn...! hehehe...


:)

bila2 ko nak melancong ke miri, calling2 la...!


.