Sunday, October 16, 2011

memilih lot rumah teres... - kata putus.

entri nih adalah kesinambungan kepada entri nih... 

ini fotograf bandaraya miri. fotograf nih aku ambil dari puncak bukit letaknya muzium petroleum.

















sebelum tuh kita nilai criter2 nih...

cerita satu;
sorang bos : ko dah beli rumah tak.?
saya : belum. kenapa.? kenapa tuan tiba2 tanya.?!
sorang bos : err... saja tanya. ko beli kreta bagus2, kreta jatuh nilai. baik ko beli rumah. saban tahun rega naik. dan tak turun2. jadi investment. kreta pakai je yg ala2...
saya : kreta pun investment gak tuan. image investment.!

cerita dua;
sorang bos lg : ko dah beli rumah tak.?
saya : belum lg la tuan.
sorang bos lg : camtu la bila kerja dlm industri nih. selalu tranfer. susah nak beli rumah. bila ko nak beli.?!
saya : bila la agaknya saya nak settle satu tempat, tuan.! agak2 dekat nak retire, kot.! mgkn masa tuh saya beli...!
sorang bos lg : boleh gak kalau ko nak beli sekarang.! bila ko nak settle-down, ko dah tak perlu cari...
saya : rasanya nak beli jeh apa2 rumah. biar jeh kosong. bila dah nak move-in, pecah n renovate. yg ptg dpt location. satu lg mgkn beli tanah. biar jeh kosong. bila dah settle down, baru buat...




pandangan dan pendapat aku;
))) dari cerita satu (((
kekadang kita keliru. mana satu nak buat dulu. invest untuk karier, atau invest untuk reta.
))) dari cerita dua (((
kekadang kita kena ambilkira. apa jaminan yg kita boleh dapat drp nature karier kita.


kata putus;
aku putuskan untuk beli salah sebuah dari rumah2 nih. di SummerVille. di sini.

.

3 comments:

tasekM said...

double storey semi D tu nampak cool...


.

Aku said...

beli je ...
nak tunggu apa lagi.

umur-umur cam kita ni ekonomi dah stabil... ko tak perlu risau sangat selagi bulan-bulan boleh lepas...

sepa said...

mem,

cool, ye mmg cool... tp yg corner lot memilih gua...?!

ada 3 rega. yg semiD tuh rm568k. yg teres - corner rm468k, inter 368k... cam ner dirog letak rega ntah...?

.
dino,

dah. loan baru jeh approve mggu lps. nnt aku sambung criternya...

.