Sunday, October 2, 2011

perkara mesti diambilkira sebelum membeli rumah...

jika anda dah berkerja selama lebih daripada 15 tahun, tapi masih belum memiliki rumah...?
masih juga belum ada pengalaman membeli rumah...?

anda sebenarnya ...

.
seperti saya... dan senasib, mungkin...!

.

tokeh : ko tak nak beli property ka, hasri.?
aku : memang nak.

tokeh : ko nak beli rumah kitaorg tak.?
aku : ok gak. berapa rega.?

tokeh : rm788k.
aku : ok... aku booking satu. nak deposit, tak.?
tokeh : tak payah. staff sendiri tak pe. nanti ko ke site, dan pilih... ini lot2 yg belum dibeli...


.
penting... : 


berfikiran positif...!!!
tampilkan ke-maco-an...!!!
juga, cooool...!!!






.
beberapa bulan berlalu...

.
Ini show home jeh. semi-d 2setengah tgkt. lokasi sengaja dijauhsisihkan supaya nampak gah-ego setanding dengan seri perdana... 

.
tokeh : rumah dah nak siap. ko boleh start apply loan.
aku : ok. tak dak diskaun ka, bos...?
tokeh : tak dak. tuh dah kira murah. walaupun semi-d, tapi dah macam banglo tuh...


.

dan aku tak jadi beli...

.

bukan sebab mahal...!
bukan sebab lokasi tak ok...!
bukan sebab design tak menarik...!
dan, bukan juga sebab aku hensem...! cheh...! (meluat dino bila tahu nih...)


tapi sebab tak dak diskaun...???!!!


.

11 comments:

tasekM said...

ko mmg hensem!





(saja nk bg dino berbulu..! :p)


.

Aku said...

Ceeitttttt............ !

tapi kan..


aku hargai ketegasan dan pendirian ko tuh...


yg benar,
Aeron N

Aku said...

weh..

ni kali ke3 aku taip komen...

pehal blogspot nih..?

aku dah lupa aku aku nak cakap.

tadi blog aku etiba hilang.


yg benar,
Aeron N

Aku said...

weh.. aku rasa komen aku dah pegi kat spam blog ko la... cuba check.

sepa said...

mem,

i like...

*****

siapa pulak mamat Aeron N nih...! hantu bonceng kot.

*****

dino,

ye la. dalam spam. aku agak blogger nih dah sewel.!

*****

Kembara Insan... said...

beli ikut keperluan, kemampuan. Tak dapat nafikan, kita inginkan yg terbaik, tapi selalunya kemampuan kita taklah terbaik.

Nak beli rumah, pilih sekurang-kurang 10 buah sebelum buat keputusan. Sebelum bayar deposit akan booking fees, siasat dulu value dgn valuer agent.

Akhir sekali, yg menentukan adalah kemampuan anda, dan bukan
1. keinginan anda nak memiliki rumah idaman
2. bukan sebab anda handsem
3. dan bukan jgk sebab anda keja dgn tokey

ini pengalaman saya, bukan sesiapa pun.

sepa said...

zul,

betul tuh brader...

cabaran paling besar dalam hidup ialah - ke-hensem-an... dan maintain maco...!

rumah dan apa2 segala tuh, hanyalah picisan... :)

Badrul Hisham Abdul Kahar said...

Kalau tau tip buat biz, udah pasti lokasi menjadi ukuran. Smpai period meletup, jual sahaja or even bila aje siap udah di jual. As long ade profit. Pd aku ia x baik utk ekonomi dan perlu regulate by gomen...relevant ke dgn isu kau Sepa

sepa said...

badr,
u get the message right, brader.
kalau ko read along the line. part dialog awal dgn tokeh. the clue is there. the tokeh dont accept the deposit. simple reason, they want us to try our best to gain from the opportunity given.
ko tgk rega rm788k di prime area. hot cake, man. by the time they launched, the starting price is rm808k. in one or two year, market says the price make hike to rm1.2m. u see. there is easy money there.
easier said than done, huh...! actually, quite risky. lepas aku jumpa bank manager, the chances utk dpt loan approved ada. but very marginal.
the question is how easy we can sell. how many are they rich people around...? high price n exclusive some more, is meant for high income group...? in town like miri, only a handful of them. unlike in kl, they are abundance...
not worthy risk taking, i presume...
:)

Anonymous said...

awal yang baik

sepa said...

@Anonymous, thanx