Monday, October 3, 2011

nak kaya...?! nak jadi kaya...?! nak hidup kaya...?!

selalu sangat aku terima iklan masuk yg pelawa untuk jadi kaya...


.
hahaha...


.
apa hal entah...?! selalunya orang yang kaya nih, suka kaya sorang2...

.
maka, akupun gugel... nak tau cara yang lebih professional...

.
dapatla, tips2 yg segini :...













.

bunyi cam senang jeh...!
bunyi cam menghina ada gak...!

cukup baca dan cuba paham yang pertama 3... ahhh.!

.
tapi,

perlu ka...?!


.

buat semak je ada la...



.

dan lagi...







.

dan, juga lagi...





.

dari 17 yg aku baca dan cuba paham, kesimpulannya :


.
nak kaya cuma ada 4 cara :

  • cara 1 : rompak...! sebab, kita tak kenal org yg punya reta kita kebas...!
  • cara 2 : tipu kawan...! sebab, kengkawan la yg paling mudah kita tipu...!
  • cara 3 : tipu nombor...! sebab, diberi amanah, tapi dia kebas jugak...!
  • cara 4 : kawal diri...! yg nih yg paling komprehensif...!



.
peeeerhhh...!!!


apa benda yang aku bebel nih... bermotivasi tak bertauliah... tapi,

sedara2 sekalian - inilah hanyalah....
...dari perspektif aku...!!!

:) ...



.

5 comments:

Aku said...

agak-agaknya la, kalau tak menipu payah nak kaya kut...

tasekM said...

jgn jadi tapi rasa tak cukup2...



.

sepa said...

dino,
nak jd kaya mesti pandai menipu beb...! :)

mem,
errr... sepatutnya...

Badrul Hisham Abdul Kahar said...

Nak kaya ni banyak skill yg d perlukan. Bukan setakat 1st Class Honours aje... belum memadai tapi pelbagai ilmu mestti mahir. Tu sebabnya yg excellent dlm academic hanya jaga or run company org or kerajaan. Yg serba boleh ni tidak takut badai..... mcm Kulek

sepa said...

bard,
exactly. jd kpd yg dah highly academic tuh, nak jd kaya kena get out of the box. and think outside of the box. kalau masih confined dgn teori2 n procedure2 - takkan jd kaya punya. sbbnya - dak yg buat teori n procedure tuh sememangnya dah get lost dlm mencari nak jd kaya. jd diorg buat la teori n procedure atleast itu yg boleh guide org supaya tak get adrift too far...
kalau ko baca bukunya pun, aku rasa tajuknya Rich Dad, Poor Dad kot still diaorg tak dpt explain exactly what makes people rich.
one thing for sure, opportunity come once in a while n it dont wait. it takes a split second 4 us to decide. if we are not a firm decision maker, we might as well slip to golden opportunity.
aku nampak byk timber tycoon kat sarawak get rich sbb they take the apportunity by chances. n they made it.
:)