Wednesday, June 27, 2012

dry spell, sebotol air mineral... dan sebuah padang pasir.

dry spell bermaksud, lamadarikebiasaan tak hujan, alam sekeliling terasa berbahang dan kering, debu berterbangan, partikel habuk sebesar lebihkecil dari 10 mikron mengapung di ruang...

juga, tadahan berkurangan airnya dan sungai pula airnya mengalir lesu... dan mungkin sangat lesu sehingga seakanakan tidak mengalir dan bergenang... tapi belum layak untuk digelar kemarau.

contohnya... anak sungai ini... air yang mengalir di dalamnya, biasanya membentuk jeram, tetapi bergenang... dan tidak ada riakriak.
.

.

sentiasalah bawak satu botol-air-mineral 500mL di tangan... bawak yang kosong sahaja...!!!




.



salam

.

12 comments:

gadisBunga™ said...

botol kosong? atau air yang kosong?

aku musykil~

sepa said...

betul dah tuh... botol kosong.

:)

Nizam.Ariff said...

mesti ada ikan tengas tu... tangkap la weh...

sepa said...

Dino,

ikan aper tuh bang.?!

aku suka keli...

Nizam.Ariff said...

bentuk macam ikan kelah
warna putih, sisik putih...

aaahh... ko bukan kaki pancing, kan?

tasekM said...

aku kalau pi klcc selalu bawak botol air mineral masuk toilet.
toilet klcc adalah bodoh!



.

SM said...

ini sudah kes serius!

ckLah @xiiinam said...

Musim kering...
Orang pun cepat melenting!

...hangat pijar suhu sekarang ni.

sepa said...

Dino,

aku anak nelayan... ko tanya ikan tenggiri aku boleh kelaskan: tenggiri papan, tenggiri batang. yg kat sungai aku tau ikan bedukang dan ikan kitang.

eh. aku dah gugel ikan tengas. memang yer, ada banyak, tapi dah timbulterlentangkembung, aku tanya kat mereka apa dah jadi?, mati tak cukup oksigen ka?, diaorang jawab, mati kena tuba, tak habis harvest...

sepa said...

mem,

bila musim kemarau, ambilla peluang mengisi air walau hanya sebotol cuma. ewah....!

sepa said...

SM,

memang serius, eh. antara air untuk industri vs air untuk domestik. :)

sepa said...

ckLah,

musim kering mencabar kesabaran...
kali ke5 saya berdepan dgn krisis air
utk kegunaan industri...

:)