Sunday, May 22, 2011

Gula...



kepada Menteri PDNnHEP, Datuk Ismail Sabri Yaakob,


1) berapa rega gula sekilo sebenarnya...?
2) kali terakhir saya beli reganya rm1.35.
3) lama nar dah saya tak beli gula, sebabnya : saya tak buh gula dalam minuman.
4) saya minum air kosong yg dirawat oleh lembaga air dan ditapis oleh sang filter-panasonic,
5) saya juga minum kopi - nescafe 3 in 1, tapi tak buh gula sebab rasanya sedap dan ada buih halus.
6) saya juga kekadang minum teh tarik, tapi tak buh gula sebab minum di kedai mamak...


pak mail,
saya cadangkan supaya jangan jual gula, untuk elakkan org merungut pasal rega gula naik-dan-naik terus. caranya :
1) jual teh yg ada percuma gula.
2) jual tepung yg ada percuma gula.
3) jual kereta yg ada percuma gula.
4) jual petrol yg ada percuma gula.
5) nasik campur diberi percuma 2 bijik gula2.



4 comments:

Aku said...

Aku setuju sesangat... isu gula ni bukan isu pengguna sangat. Aku pun dah lupa bila kali terakhir aku beli sekilo gula.


Isu gula lebih kepada isu peniaga makanan dan kuih.

Ini mesti diversion untuk isu yang lebih besar ni...

Hasri bin Hasfa said...

dino,
lepas nih rega petrol lak naik...

Aku said...

Hah.. aku dah agak...

Ni semua kerja Idris Jala la nih...

Dia potong subsidi sikit demi sikit...

Kalau ikut kata kawan yg ikut lab pemandu, memang itu akan berlaku... sikit demi sikit...


Tapi tujuaannya murni...

Dia nak Malaysia ni wujudkan 'real' cost. subsidized cost tak wujudkan persaingan dgn dunia luar. Lama2 kita tak mampu eksport sebab harga tak kopetitif...

Tapi, aku harap, jangan dah slashed subsidi, bab improvement lain dibiarkan je..

contohnya: amalan rasuah.

Hasri bin Hasfa said...

dino,
...sebenarnya susah nak justify antara subsidized cost ngan real cost - ada fine line...
pada aku rega yg dok ada sekarang adalah real cost, idris jala nak calibrate ngan dak negara2 jiran2...

hatta, bila dah correlate ke real cost pun diaorg masih kata rega subsidi... dan naikkan lagi, dan lagi...