Thursday, February 21, 2013

Sopan santun, adab susila dan hormat menghormat​i... adalah amalan yang sedang kita warisi.!

.
"Aku seorang penulis, jadi, perkara terakhir yang dilakukan oleh penulis ialah bercakap...!!!"
Itu kata Hemingway semasa dia melancarkan sebuah filem dokumentari, dan selepas itu dia menerbitkan bukunya yang berjudul 'For Whom The Bell Tolls'...


.
KES SATU...
Sekiranya kita seorang yang pendiam, atau jugak disebut sebagai 'a man with few words', bagaimana agaknya kita hendak berbahasa dengan orang?!...

Mari kita tengok contoh ini :
Afendi...!!!
Afendi seorang yang pendiam. Dia berbicara bila menjawab soalan sahaja. Jadi, sekiranya dia mahu berbicara untuk bercerita atau memberitahu sesuatu, bagaimanakah caranya.?!
Begini.... bersopan dan berhemah, kita tengok contoh ini :
.

.
Kita yang hendak menjawab atau membalas, bagaimana pula...?!
Begini caranya... dengan penuh tertib dan adab sopan :
.



.
KES DUA...

Sekiranya kita seorang pemikir, atau jugak digelar 'a man with a book of thoughts', bagaimana pulak cara kita berbicara...?!

Mari kita tengok contoh ini pula :
Seorang lelaki yang pemikir yang mendekati seorang gadis yang baik hati... Kata gadis itu : "Mungkin kamu nak belanja kita minum."...
.

.


Lelaki itu membalas :
"Perkara-pokoknya, kita berbicara tentang pertukaran bendalir, kan.?"
.



.


.
Lelaki yang pemikir itu, dan mungkin budiman, tetapi kurang budi di dalam bahasanya... Yang pasti bicaranya dibalas dengan sebuah penampar tangan kanan gadis itu...!!!

.


Salam.

.

7 comments:

smbotak said...

kegeligaan otak biasanya tidak selari dengan kelancangan mulut, tapi kependiaman mulut biasanya selari dengan kelancaran jari-jari menaip. (apa jari aku merepek ni?)

mungkin saudara afendi itu adalah bekas hulubalang di istana sultan...

Anonymous said...

Affendi mewakili watak akak.

Barangkali.

Akak kadang2 sedih tak dapt jadi Hemingway..

atau sipi2 Hemingway,,

:)

Suka komen di aras :)

Kak Lily

Nizam.Ariff said...

aku ikut mood... kadang2 taip panjang, kadang2 aku tak taip langsung... aku telefon...

tasekM said...

kah2.

email korang tu kelakor!



.

sepa said...

smbotak,

orang yang termenung, tidaklah semestinya murung...

.
kak Lily,

saya suka tengok muvi pendek 'teh old man and the sea' - adaptasi dari novel Hemingway.


.
Dino,

apa diikut itu mood,
sekiranya dahi jadi berkerut...

ikut saja cara Afendi.

hehehe...

.

sepa said...

mem,

ko nak baca sambungannya, tak.?!
lagi kelakor.!

hahaha

wxf5187 said...

hahahahaha...
terbaik...

jebat yg gugur di gugur di tangan tuah...benarkah jebat..atau benarkah tuah...

betul ke bohong..

mari kita karen bos bigas..

wakawaka...