Tuesday, November 29, 2011

surface tension adalah ketegangan permukaan... kenapa ia penting.?!

Sebelum gua cerita panjang2, kita tengok gambo nih dulu. agar mudah paham...!!!


























Setitis air membulat, kan.? Kenapa.?

Tak lain tak bukan adalah disebabkan oleh surface tension yang ada pada air...

Ok. Nampak dah.? Atau belum lagi.?!


Cuba kita tengok sekali lagi...!




























.
Nampak, kan.? Nampak titis air itu membulat, disebabkan oleh surface tension, yang dah gua sebut tadi.

Kenapa membulat.?. Kenapa tidak meleper,? meng4segi,? meng-konikal,? meng-silindrikal.?.

Air.
Air secara chemistry, pada asasnya, terbentuk daripada dua unsur utama iaitu Hidrogen dan Oksigen pada kadaran dua bijik Hidrogen dan sebijik Oksigen. Ikatan oleh dua jenis unsur2 nih la menghasilkan surface tension.
Maka, membulatlah hasilnya.

Apa pentingnya surface tension yang ada pada air.?!
Supaya :
  • Kita boleh cuci tangan, mandi dan cucibaju cucikereta.
  • Kita boleh minum air.
  • Kita boleh bancuh kopi 'Old Town White Coffee' dalam mug.

Seterusnya, kita hayati kata2 dari sorang blogger, Aku, di bawah ini :


katanya :
"hanya 99.9% kuman dibunuh. Kenapa tak boleh 100%?"....

Jawapannya :
Disebabkan oleh surface tension yang ada pada air itu la jugak.

Dah nampak kaitannya.?! Masih belum.?!
OK. Camni...

Bila kita cuci baju, detergent akan menggunakan surface tension yang ada pada air untuk menarik keluar segalamacam kuman, dan jika detergent cukup kuat, kuman mati sama.

Tapi,...

Disebabkan oleh surface tension, maka, akan tetap kekal dua lapisan asas unsur Hidrogen dan Oksigen masih kekal di permukaan. Dan, kuman2 pun masih terlekat sama, yang hanya 0.01% je tuh.


*****

Camana nak buat supaya titis air tak membulat.?! Pulak.

Surfactant. Surfactant berperanan mengurangkan kekuatan ikatan dak Hidrogen dan Oksigen tadi.


dan,...


Akhir sekali, tengok pula gambo nih...!!!































Kenapa titis air yang kita bincangkan membulat tadi, dalam gambo nih,....


meluyut...???!!!

*****



salam.

.

6 comments:

Aku said...

meluyut sebab dah tua... dah ganyut! kakaka...

Gravity.. ya, setiap jirim dipengaruhi oleh gravity, hatta cahaya itu pun boleh terpengaruh inikan pula setetes air yang jernih.

sepa said...

ko macam paham2 je kehendak soalan aku...!!!

lunch, apa pulak hari nih...?! :)

Aku said...

aku lunch makan ikan kering dan sambal tempe...

sepa said...

aaa... ar. sedang elok la tuh.!

.

lepas gaji besok2... ko bedal la sushi pulak.! hehehe...

tasekM said...

canteknya gambar.

sepa.
cepat la bukak blog foto...


.

sepa said...

ok.
kejap lg aku buat.
temanya : dlm mode micro