Friday, November 4, 2011

di dalam kilang kelapa sawit ada "press station"...

atas permintaan dpd sorang blogger - TasekM le tu, siapa lagi, yang nak tengok cam mana rupe di dalam kilang kelapa sawit, maka, aku persembahkan satu gambo.

.
sebelum tuh :
kepada sesiapa yang tak pernah tahu akan kewujudan kilang kelapa sawit atau tak pernah langsung jejak kaki di kilang kelapa sawit; tajuk di atas tuh jangan la tersalah paham.


  • anda mungkin anggap "press station" tempat2 dak wartawan atau jurnalis berkumpul bersidang media. bukan.!!!
  • anda mungkin juga anggap "press station" seakan satu tempat berkumpul seperti juga disebut bus station atau taxi station. bukan juga.!!!


.
nah.! ini rupe-nya...

inila Press Station di kilang kelapa sawit














nampak kemas bersih teratur tertib kan.? memang. sebab, gambo nih dirakam beberapa jam selepas memula-ujikan sebuah kilang kelapa sawit yang baru siap.

serba ringkas : (tentang apa ada dalam gambo).

  1. mamat bertopi - adalah operator. diwajibkan bertopi keselamatan.
  2. tong berkilat - adalah digester. kalau di dapur rumah lebih kurang mesin blender. tapi jenis nih pusingannya pelan2.
  3. dibawah-tepi  tong berkilat tuh, satu corong bertutup bercantum dengan kotak biru. kotak biru -adalah press. kalau dirumah, lebih kurang mesin pengisar daging yg dipusing2 guna tangan.
  4. nampak berasap-asap. jangan heran.! sebab operasi untuk stesen nih perlu temperature sekitar 95degreeCentigrade...



done.


Way to go!

3 comments:

tasekM said...

aku suka bila ko bandingkan dgn benda2 di dapur.
senang sikit aku nak faham.

bersih betul kilang...

bagus.


.

Aku said...

kat situ ke minyak sawit terpisah dari biji kelapa sawit?

sepa said...

mem,

tengkiu. :)


.
dino,

ye ye. betul.
besok2 kita masuk bab lain k... hahaha...

.