Wednesday, February 22, 2012

kedaluwarsa…

Azlan suka makan kuaci. 

Petang semalam, Azlan menjemput Joko ke rumah untuk coffee-time. Setibanya Azlan di perkarangan rumah-manager-kilang selepas pulang dari kerja, Joko sudahpun berada-menunggu di depan pintu utama.

Azlan : Hah, Joko.! Lama dah kamu sampai.?
Joko : Baru jak…

…dan Joko dijemput masuk.

Azlan : Aku mo ajak ko makan kuaci. Tolong aku habiskan sepeket kuaci yg aku beli tadi. Ko masak air, buatkan Nescafe.!

…sementara menunggu air yang dimasak Joko mendidih, Azlan memasang DVD lagu Celine Dion, dan duduk di sofa hijau dengan kaki berlunjur diampu kerusi.

Joko : Bos, Nescafe udah siap. Mana kuacinya.?
Azlan : Kuaci di dalam bekas Tupperware bulat warna biru.

.
Joko : Bos, makan kuacipun mau berteman.?!. Bos sorang jak la makan.!

…Azlan menjeling ke arah Joko sambil menghirup buih2 halus Nescafe.

Azlan : Ko tengok expiry date kat paket tu. Kuaci tu dah duatiga hari expired. Aku makan, ko makan, kalau apa2 hal dua org sakit…


.



salam

.

3 comments:

Aku said...

betul3x..

aku sokong.

kurangkan risiko mati sorang-sorang... kakaka

tasekM said...

expired 2, 3 hari apa ada hal.
jgn kata mati.
sakit perut pun tak.

:)



.

sepa said...

Dino,

sbnrnya aku malas nak bancuh Nescafe. jd ada la yg kena tolongkan aku. :)

mem,

cuma rangupnya kurang. :)

.