Sunday, April 24, 2011

kepada Tuan Pengerusi BN : tentang Terima Kasih semalam - lagi...

salam sekali lagi kepada Tuan Pengerusi BN,


tentang catatan saya semalam dalam "Terima Kasih" :


"... satu lagi, jalan masuk simpang BLD tuh boleh buat jalan tar tak, sbb ada dak dari beberapa buah rumah panjang yang sama2 lalu jalan tuh jugak... "


tuan pengerusi BN, 


sekiranya tuan pengerusi BN menjelajah Sarawak menggunakan jalan-darat, tuan pengerusi BN pastinya kecewa ngan keadaan jalan - kalau di-banding-kan dengan standard yang sepatutnya dengan kepakaran dan teknologi yang ada. (nota : ...jalanraya kita biasa sebut jalan-darat; di semenanjung mungkin disebut naik-highway - sebab keadaan jalanraya2 di sana near-perfect agaknya...)


1. tuan pengerusi BN pernah ke sini berkempen hari tuh. dengar cerita tuan pengerusi BN naik heli walaupun perjalanan dari sibu ke sarikei yang hanya 30 minit saja. (...dan dikhabarkan - bila heli tuh balik, jatuh terhempas dan mati rentung-dan-bersepai si kapten tuh...)


2. tuan pengerusi BN, lain kali sekiranya berpeluang dan berkelapangan, tuan pengerusi BN naik le jalan darat. (...naik le kereta biasa, jangan le pulak naik Ninja King dak tokeh2 kayu balak tuh...), nescaya bila terasa nak terberak, azab meng-kemut menahan kepala-taik tuh bak orang nak terberanak, cukup satu jam perjalanan - pinggang rasa nak tercabut dari badan, badan akan terasa dipalu2 keseluruhannya. (Nota : bunyi macam tipu jeh kan!!! tapi sebenarnya memang benar terutamanya jalan menuju ke pedalaman... jalan berbatu crusher-run dan banyak lubang2...)


3. tuan pengerusi BN, di sini saya buh beberapa foto - tentang jalan yang sepatutnya di-tar. (...sebab kita masih ada banyak petroleum, jadi kita tar - kalau tak dak, kita mungkin kata di-simen jeh...) - (Nota : apa pasal harga minyak mahal nar?! tadi saya baru isi penuh RON97 - RM164.54. saya tak isi yang RON95 sebab saya tak tahu apa additive yang dibubuh yang boleh menyebabkannya di-subsidi...)FOTO 1 : tuan pengerusi BN, simpang nih le yang saya maksudkan. sepatutnya jalan masuk tuh dah lama di-tar-kan. sumbangan ke atas ekonomi sarawak yang telah dijana oleh pengusaha2 kelapa sawit termasuk kilang2 yang ada dah terlebih2 untuk meng-tar-kan jalan nih.

FOTO 2 : rumah panjang yang nih, berdepan nar ngan highway tuh, tapi tak tar jugak. ironi-nya, masa pilihan-raya ari tuh, diaorang nih le yang galak gantung-dan-kibarkan bendera dak BN.
(nota : di sarawak - kampung2 dak orang2 iban terutamanya kebanyakkannya adalah dalam bentuk rumah panjang. di tempat lain - adalah kampung.)


FOTO 3: dak rumah panjang nih, taat-setia nar ngan dak BN sehinggakan dalam foto nih, masih lagi bergantungan bendera dak BN.
FOTO 4 : rumah panjang nih nampak konservatif la...
FOTO 5 : (... nih saja2 foto tambahan... ).... 
tuan pengerusi BN, inilah satu lagi yang tak patut kat sarawak nih. semangat Malaysia masih terlalu utuh -sebabnya bendera Malaysia dikibar. semangat sarawak sebenarnya masih tinggi jugak, cuma mungkin diaorang tak berapa nak berkenan ngan dak BN. (sebab mental-block kat sarawak : BN adalah kerajaan. jarang nar BN dianggap sebagai parti politik...)
FOTO 6 : (...nih saja2 foto tambahan lagi...)... tuan pengerusi BN, bendera PKR masih lagi kat tiang letrik tuh. betapa penerimaan diaorang ngan dak PKR. tak dak satu tangan dari dak BN yang berani-sanggup nak tanggalkan. sebabnya PKR diterima...
salam.


p/s. : kepada tuan pengerusi BN, -dengar cerita-dari-berita yang diumumkan oleh dak Idris Jala- tahun depan nak buat 900 km jalan kampung. masukkan-lah jugak jalan nih sekali - buat dalam 15 km pun jadi la...

No comments: