Monday, May 14, 2012

13 May... in Miri they GoBaLD...!!!

13 May, lama dulu... sebelum aku lahir, ada satu kejadian yang diulang2 oleh dak ahli politik.! tapi tidak la pulak diisytiharkan sebagai cuti umum untuk memperingatinya... 13May1969.!


.
13 May 2012. di Miri atau lebih khasnya, di Bintang Mall. Ada satu event yang memula aku rasa pelik.!

Eventnya :
GoBaLD : help kids fight cancer.
.
ACHTUNG : di sini ada kaitan : ...kempen membotakkan kepala.

.
nah.! nih banting event...!!!

event nih dah 4.0...


.

nih pulak acara yang sedang dilangsungkan...!!!

...dalam crowd tuh, ramai photographer daripada spectator... (termasukla, aku... :p...)


.
yang tua,
yang muda,
yang lelaki,
yang pompuan...

...mereka membotakkan kepala.!

.
aku tak tau camner diaorang boleh terpilih teristimewa, sebab aku crowd-shy agaknya. Jadi, aku tanya sama mem-besar.!

mem-besar kata :
Sebelum event, kena jumpa organiser, organiser akan bagi satu borang... untuk participate...
Borang tuh (eh, borang ke kupon.?!), kita kena carik orang tuk beri donation...
Bagi balik borang berserta donation (biasanya uang...), kepada organiser...
Akhirnya, kita yang  participate merelakan kepala dibotakkan...!!!


.
aku tanya mem-besar, kenapa dah susahsusah carik donation, pastu dibotakkan kepala...?!
mem-besar kata, itulah simboliknya...
.
errr... aku rasa aku paham dah...!!! (dulu aku tertanya sorangsorang... kenapa...???!)...
ooo... sebabnya, biasanya orang yang kena kemo, rambut akan gugur...
jadi, bila kita support event nih, kita mesti empati dengan merekamereka yang mengalaminya...!!!


.


salam


.

p/s : takdak ka orang nak buat event tuk empati merekamereka yang rambutnya gugur sedikitsedikit, seiring umur, sehingga kepala menjadi licin tak berambut.?...
oya, aku.!!! aku masih ada rambut.!!! walaupun dahi dah meluas, dan di tengah kepala menerang...!!!

.


8 comments:

tasekM said...

aku syak kan.
ko kalau botak mesti macam cina kungfu.

hehe.



.

sepa said...

mem,

ha ah...

ahli kungfu.

:p


*bila la ko nak naiktarafkan aku jadi samurai ke.?!
:)

Aku said...

ko tak payah baja rambut tu.
ko kurangkan sarapan maggi ko tu jeh....

gadisBunga said...

alang2 dah tinggal sikit, jgn la tinggalkan langsung. aku refer kepada rambut. heheh~

sepa said...

Dino,

apa kaitan megi dgn rambut.?!

aku bukannya buh rambut dlm megi. :p

sepa said...

gB,

sikitpunsikit la... :)

FEDO said...

Apa pun. Its ok bh.He2

sepa said...

FEDO,

:)