Wednesday, February 29, 2012

Azlan mungkin chef hotel...!!!


.
Sila baca ini, kawan.!...

"In the hotel industry many of the old style hotels would never purchase non stick pans, one reason was in the “old days” they did not exist and another was that for heavy usage they would never last long." - dipetik dari sini.

.
dan kenapa saya katakan Azlan mungkin chef hotel...???!!!

.

biar saya ceritakan, kawan.! kisah Azlan di pagi selasa, semalam.

"
Azlan ada satu periuk non-stick 8 inci, dan satu senduk plastik. (di sini ada kaitan...)
.
Azlan sangat gemar memasak untuk sarapan pagi, untuk dirinya sendiri. 
Itu benar, kawan.! Sebab, perut Azlan hanya boleh menerima makanan panas untuk sarapan. Pagi itu, Azlan memasak mi Maggi perisa kari bersama dengan sebijik telur. 
Begini resipi dan tatacara-tatacaranya, kawan.! :

  1. Mula-mula, Azlan merebus air sehingga mendidih. Sementara menunggu air mendidih, Azlan mengeluarkan sebijik telur dari kompartmen telur peti sejuk, dan mencuci bersih telur itu.
  2. Kemudian, Azlan mengambil sepeket mi Maggi perisa kari yang tersimpan di dalam bekas Tupperware, dan lantas membuka peket.
  3. Apabila air sudah mendidih, Azlan memasukkan mi dan juga memecah-masukkan telur. Sementara menunggu, Azlan membuka peket perisa dan memasukkannya ke dalam mangkuk seramik.
  4. Cukup dua minit, Azlan memasukkan masakkan tadi ke dalam mangkuk seramik, digaulnya. Kemudian, periuk diletakkan semula di atas dapur.
  5. dan... Azlan pun bersarapan.
Oya, dia juga bersarapan dengan Nescafe yang ada buih2 halus.
.
Selesai bersarapan, Azlan bergegas pergi kerja...

*****


Tengahari itu, Azlan balik agak awal. Lebih kurang jam11.30pagi Azlan sudah sampai di rumah manager kilang.
Setelah membuka pintu, Azlan terbau polimer yang hangus. Berlangkah berhati-hati, Azlan menuju ke dapur. Dia melihat asap hitam keluar dari dalam periuk non-stick 8 inci yang digunakannya tadi.

Selepas memadam api dapur, Azlan menggeleng-gelengkan kepala. Ditelitinya periuk itu, dan diletakkannya semula di atas dapur yang telah dipadam apinya.


*****
.

ini la rupa non-stick utensil, kawan!. (ada pan bergambar bersama-sama...).



dan ini kisah si pembuat non-stick :

"Coatings used in the cookware industry are made from either a silicone base or a fluorocarbon (P.T.F.E.) base. Fluorocarbon coatings (think ozone layer) are applied in a 2 or 3 coat process, consisting of 1 or 2 layers of the non-stick material, plus a "sealer" or topcoat." - dipetik dari sini.

.
*****

...dan, maka hari-hari yang mendatang, Azlan akan memasak menggunakan periuk non-stick yang tidak lagi non-stick.


.
"
Maka, jelaslah sudah...
Azlan kini setanding dengan chef hotel, kawan.! Memasak tanpa perlu menggunakan periuk non-stick...!!!

".




salam



 .



4 comments:

  1. ishhhhh....
    nasib baik tak terbakar rumah.


    .

    ReplyDelete
  2. kalau terbakar pun bukan rumah ko kan? itu rumah kompeni kan?

    ReplyDelete
  3. Bertuahnya pasangan Azlan hihihi..

    kak Lily

    ReplyDelete
  4. mem,

    dan nasib baik periuk tivoli. tebal. kalau jenis cap helang, ayam ke.? mau cair. :(

    .
    dino,

    betul, bang. rumah kompeni. yg tak betul - kang msk dlm youtube n go viral. hahaha...

    .
    kak Lily,

    yer yer. sesangat bertuah. hehehe...

    (*sbb boleh jadikan periuk non-stick menjadi periuk bukan periuk non-stick. :)....).

    ReplyDelete